Ελλάδα

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Χαρδούβελη για τη "νόμιμη φοροαποφυγή"

Ερώτηση ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μίμη Ανδρουλάκη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με το αν θα ζητήσει η κυβέρνηση τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής με θέμα την παράνομη αλλά και νόμιμη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών ώστε να συζητηθεί η ανάγκη συντονισμένης δράσης απέναντι στο ζήτημα που απειλεί τα δημόσια έσοδα πανευρωπαϊκά.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του με θέμα "Όταν "κλέβουν" οι αξιόπιστοι", ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρει:

«Η Ελλάδα διασύρεται διαρκώς ως άντρο φοροδιαφυγής όταν το Λουξεμβούργο επί ημερών Γιούνκερ σύναψε σκανδαλώδη συμφωνία με την Amazon και τη θυγατρική της Fiat για προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Αντίστοιχες είναι και οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας με την Apple και της Ολλανδίας με τα Starbucks. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων μόνο ως προς το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού καθώς αποτελούν ουσιαστικά έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις, ενώ θεωρητικά δεν μπορεί να παρέμβει στη φορολογική πολιτική των κρατών - μελών.

Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε στο Παρίσι στις 16 Σεπτεμβρίου δεκαπέντε προτάσεις - βάση για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών αλλά η σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας ή η ενσωμάτωσή τους στις εθνικές νομοθεσίες παραπέμπεται στις καλένδες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

- Θα ζητήσει η κυβέρνηση τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής με θέμα την παράνομη αλλά και νόμιμη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών ώστε να συζητηθεί η ανάγκη συντονισμένης δράσης απέναντι στο ζήτημα που απειλεί τα δημόσια έσοδα πανευρωπαϊκά;».

Σχόλια