Ελλάδα

Η υπουργός Τουρισμού στο 2ο Συνέδριο Luxury Hospitality στην Αθήνα

Στην παρέμβασή της, στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του 2ου Συνέδριου Luxury Hospitality που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού αναφέρθηκε στα άλματα που έχει πετύχει η χώρα στον τουρισμό σε επίπεδο αφίξεων και νομοθετικών παρεμβάσεων που διευκολύνουν τις επενδύσεις, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να θέλξει επισκέπτες που αναζητούν την πολυτέλεια και τη διαφορετικότητα.

Η Ελλάδα, όπως είπε, προσφέρει ένα πλέγμα τουριστικών προϊόντων (ιατρικός τουρισμός, ιαματικός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.) που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση και την ίδια στιγμή μπορεί να υποδεχθεί επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε για τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας στη Μεσόγειο.


Συγκεκριμένα, στηλίτευσε την απουσία ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τουρισμό, αλλά και την απουσία συνεργασίας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς φορείς του κλάδου.


«Υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων του κλάδου. Ποτέ δε δημιουργήθηκε στο μέτωπο του τουρισμού κοινή πολιτική και την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει στρατηγική προσέλκυσης πλούσιων ανθρώπων που θα θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρεάδης.

Εστιάζοντας, στην απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής, επισήμανε ότι τρανό παράδειγμα είναι το ζήτημα των θεωρήσεων Visa, καθώς η Γερμανία π.χ. θέλει περιορισμό αυτών και οι χώρες του Νότου, που ζουν από τον τουρισμό, ζητάνε αύξηση των θεωρήσεων. Η απουσία μάρκετινγκ στον τουρισμό της Ευρώπης είναι επίσης αρνητικό ζήτημα για την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, κατά τον κ. Ανδρεάδη.

Σε κάθε περίπτωση, ο προορισμός της Μεσογείου, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να προσελκύσει κομμάτι της πίτας του τουρισμού πολυτελείας, που σαν ποσοστό εκτιμάται στο 10% των παγκόσμιων ταξιδιωτών. Ενισχυτικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη των αεροπορικών συνδέσεων, με την προσθήκη και των εταιρειών χαμηλού κόστους μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο - στο οποίο συζητείται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην πολυτελή φιλοξενία - διερευνά τους τρόπους για τη βελτιστοποίηση των σχέσεων ξενοδοχείου-επισκεπτών, την εφαρμογή καινοτομίας και τεχνολογίας στην υπηρεσία και την ανάπτυξη της πολυτελούς φιλοξενίας στις κρουαζιέρες και στα ξενοδοχεία.

Σχόλια