default-image

ΣτΕ: Κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό

Ελλάδα
ΣτΕ: Κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η οριοθέτηση του αιγιαλού δε δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα». Αυτό ξεκαθαρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον τρόπο οριοθέτησης του αιγιαλού, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθιστά σαφές ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό, χωρίς περιστροφές, θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε με αυξημένη σύνθεση, αποφάσισε ακόμη ότι θα πρέπει εντός 15νθημέρου να κατεδαφίζονται τα ακίνητα που βρίσκονται στον αιγιαλό με χρήματα, μάλιστα, που θα βγάλει από την τσέπη του ιδιοκτήτης.

Η διασαφήνιση «εν μέρει ή εν όλω» αφορά και αυθαίρετα εντός της θαλάσσης, δηλαδή εξέδρες που στήνονται από ξύλα και με βάσεις από μπετόν μέσα στη θάλασσα και επάνω τους λειτουργούν, κατά κανόνα, εστιατόρια, κ.ά. Αιτιολογώντας την άποψή τους οι δικαστές αναφέρουν πως «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με τη χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Μάλιστα, επισημαίνουν πως δεν έχει σημασία πότε κατασκευάστηκαν «χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια τα οικήματα, αλλά πρέπει, καταρχήν, να λαμβάνεται η απόφαση οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη». Γιατί κατά τους δικαστές «ο αιγιαλός δε δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στο νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

Σε κάθε περίπτωση, ηκατεδάφιση των αυθαιρέτων γίνεται από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν το κατεδαφίσει, τότε με την επιμέλεια του αρμόδιου νομάρχη κατεδαφίζεται. Τα έξοδα κατεδάφισης διαβιβάζονται στην αρμοδία ΔΟΥ και εισπράττονται από τον ιδιοκτήτη του αυθαίρετου σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News