default-image

Αντιπρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση

Ελλάδα
Αντιπρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθάρισε πως η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Φεβρουάριο, προκειμένου όπως είπε να σταματήσει η παραφιλολογία και διευκρίνισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι και ψήφος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία είναι εφικτή. Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δε θα δώσει δυναμική διακυβέρνησης σε κάποιο κόμμα.

Για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για λαϊκισμό.

«Η πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι απλή συμβολική επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά είναι η μεγάλη εφ΄όλης της ύλης συζήτηση  για την στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο», είπε.

Η αντιπρόταση για οριστική έξοδο από την κρίση, όπως την παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος έχει ως εξής:

Ολοκλήρωση τρέχουσας αναθεώρησης, συμφωνία και έγκριση της συμφωνίας μέχρι 18 Δεκεμβρίου χωρίς νέα μ μέτρα.

Ολοκληρώνεται το στρες τεστ των τραπεζών - ριζοσπαστική λύση για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Έτοιμο σχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια.

Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού σκέλους προγράμματος προσαρμογής.

Διαμόρφωση περιόδου μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς νέο δάνειο, χωρίς τρόικα,  με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Δεν χρειαζόμαστε στήριξη εκτός Ευρωζώνης

Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ.

Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, με ρήτρα απασχόλησης

Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις , ασφάλιση για όλους.

Για όλα αυτά απαιτείται πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση και συναινετική επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως η αποψινή διαδικασία δε συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, σημειώνοντας ωστόσο πως η προεδρική εκλογή είναι συνταγματικά επιβεβλημένη.

Όπως είπε υπάρχει και το σενάριο της αποτυχίας και αυτό των πρόωρων εκλογών, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ανακοπή της πορείας της χώρας και κόστος για τον πολίτη.

Αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λαφαζάνη στη Βουλή

«Να χτυπιέστε θα πω αυτά που θέλω να πω» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνέχισε λέγοντας, «δεν είστε τίποτα, δεν είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παρουσία του προέδρου σας».

«Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον. Φοβάται ότι χάνει το παιχνίδι του. Το μνημόνιο. Έβλαψε τον Έλληνα, την εθνική οικονομία και την εθνική υπόθεση. Εκβίασε ανοιχτά τη Βουλή και τους θεσμούς. Προσέβαλε τον Κάρολο Παπούλια και έκανε το ατόπημα να στηρίξει τους εκβιαστικούς υπολογισμούς του στις ψήφους της Χρυσής Αυγής» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή και συνέχισε: «Δεν έχετε συμμάχους. Αυτό που έκανε σήμερα ο Τσίπρας θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει ποια είναι η στρατηγική του επιλογή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News