Ελλάδα

Τόμσεν: "Ανάγκη η εξελισσόμενη σχέση με την Ελλάδα"

«Η ανάληψη ενός «προληπτικού προγράμματος» στήριξης από την Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη (advisable)», δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

«Έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές», είπε, προσθέτοντας όμως ότι οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν επισφαλείς, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το ύψος των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως η πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές χρέους παραμένει επισφαλής και «ευαίσθητη», παρά τη «βελτίωση [...] που έχει παρατηρηθεί κατά το 2014».

«Ένα είδος προληπτικού προγράμματος»...

«Με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση στις αγορές, ένα είδος προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα ήταν ίσως σκόπιμο», τόνισε. Με αυτό το σκεπτικό αυτό, ο κ. Τόμσεν στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «εξελισσόμενη σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Είπε ότι έγιναν «τεχνικές συζητήσεις» πριν από την Ετήσια Σύνοδο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κυρίως πιάτο της αξιολόγησης θα γίνει στη συνέχεια πάνω στη βάση της «επίτευξης στόχων» και της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.  

Τόμσεν για Ελλάδα

Σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τόμσεν σχολίασε πως στη χώρα μας «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς».

Παραδέχτηκε πως η Ελλάδα «έχει ίσως πετύχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή από όλους», όμως υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό «σημείο έναρξης» της χώρας μας ήταν κακό, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν «βαθιά δομικά προβλήματα» για την οικονομία.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ταμείο υπολόγισε τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2015-16 στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του κενού, περίπου 18 δισ. ευρώ, να αντιστοιχεί στο 2015.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει βέβαιος πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους χωρίς τη δανειακή βοήθεια του ΔΝΤ ή των Ευρωπαίων εταίρων.

Σχόλια