Ελλάδα

Βουλή: Δεύτερη μέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Μετά τις εντάσεις της πρώτης ημέρας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η εθνική συνεννόηση με ή χωρίς κυβερνητικό περίβλημα είχε την τιμητική της στη σημερινή, δεύτερη ημέρα, συζήτησης στη Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο το κλίμα υπέρ κυβερνήσεων εθνικής συνεννόησης "πυροδοτήθηκε" και από τις ομιλίες των Τ. Κουίκ και Ν. Σηφουνάκη. Για «κυβερνητική συμμαχία» μετά από εκλογές στην οποία «θα μετέχουν όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης, από πλευράς του, τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ Ξεκαθάρισε ότι δε θα δώσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης στη δικομματική κυβέρνηση.

Ντόρα: «Εγώ δεν έσκισα κανένα μνημόνιο»

Λίγα λεπτά αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε από το βήμα της Βουλής για την ανάγκη εθνικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε ένα μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο, προκειμένου να μην ξαναπέσει η χώρα στα λάθη του λαϊκισμού και των καιροσκοπικών παιχνιδιών. Δεν αναφέρθηκε (φυσικά) στην κυβερνητική μορφή που θα πάρει αυτή η εθνική συνεννόηση, ωστόσο τα πυρά που εξαπόλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί σκισίματος των μνημονίων ...βρήκαν και το Μαξίμου: «Σας το λέω εγώ που πήγα κόντρα στο ρεύμα και το πλήρωσα, διότι εγώ ποτέ δεν έσκισα κανένα μνημόνιο ούτε έταξα λαγούς με πατραχήλια», σημείωσε. Δήλωσε, φυσικά, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα στον λαϊκισμό και να μην κινδυνεύσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα του πολιτισμού και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στο 2% της κρατικής χρηματοδότησης.

Το έργο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια και έχει παρουσιάσει ένα εφικτό σχεδιασμό».

Ντινόπουλος εναντίον Δούρου

«Η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου των συμβάσεων στους Δήμους, λέγοντας πως όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση δεν πράττουν σωστά. «Κανένας Δήμος και καμία Περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» είπε ο Αργ. Ντινόπουλος.

Παράλληλα επέκρινε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την απόφασή της να παγώσει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να αξιολογείται καθημερινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει αξιολόγηση». «Δε γίνεται να χρησιμοποιείται το άλλοθι των απολύσεων για να μην γίνεται αξιολόγηση» σημείωσε.

«Ωσεί παρών» ο Γ. Νταβρής

Έντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής:

«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Πείτε αλήθειες. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει και ο κ. Τσίπρας και η Ν.Δ. για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αλλοίωση και πώς θα βρούμε τα λεφτά και από πού θα τα πάρετε. Όταν λεχθούν αυτές οι αλήθειες, θα μας φωνάξετε να ψηφίσουμε. Γιατί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι χρεώσεις σε επικοινωνιακές ψήφους δε λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Νταβρής που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

Μητσοτάκης: αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο».

Επιστρέφει στη Ν.Δ. ο Νικήτας Κακλαμάνης

Eντωμεταξύ, την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, γεγονός που διαμορφώνει το συνολικό αριθμό των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στους 155.

«Βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της Ν.Δ. στο προσκλητήριο ενότητας του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβα ότι δε δικαιούμαι να είμαι απών», τόνισε.

Σχόλια