Ελλάδα

Παρέμβαση Κ. Μαυρίδη στην Ευρωβουλή για τις τουρκικές παραβιάσεις

Το ζήτημα της παραβίασης από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήγειρε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε παρέμβασή του στην παρουσίαση της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία.

Η Έκθεση Προόδου παρουσιάστηκε χθες από τον απερχόμενο επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μαυρίδης, κάνοντας αναφορά στην εισαγωγική ομιλία του επιτρόπου, ο οποίος επισήμανε την εφαρμογή των κανόνων δικαίου της Ε.Ε. (the rule of law of the EU) ως ενταξιακή προϋπόθεση, ρώτησε ευθέως: «Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες των παραβιάσεων από τα τουρκικά πολεμικά πλοία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ε.Ε. και της παρεμπόδισης  των προσπαθειών της για έρευνα και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων της. Κρίνετε ότι αυτή η ενέργεια είναι σύμφωνη με τους κανόνες δικαίου της Ε.Ε;».

Συνέχισε τονίζοντας ότι, σε περίπτωση που θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας παραβιάζει τους βασικούς κανόνες δικαίου της Ε.Ε., ο ίδιος τελικά, ως επίτροπος, ποια θέση θα υπερασπιστεί, τους κανόνες της Ε.Ε. ή κάποια άλλη πολιτική.

Ο κ. Φούλε στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε σε άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, ωστόσο παρέλειψε ρητή αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Στην απάντηση του αρκέστηκε να πει ότι στην Έκθεση Προόδου γίνεται αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, όπως καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε και από τους παρόντες Κύπριους ευρωβουλευτές (Θεοχάρους, Χατζηγεωργίου, Παπαδάκης) καθώς και από ξένους.

Σχόλια