default-image

Χωρίς δάσκαλο 24 πρωινά τμήματα σε δημοτικά

Κρήτη
Χωρίς δάσκαλο 24 πρωινά τμήματα σε δημοτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οδεύει προς το τέλος του, όμως η κατάσταση σε πολλά σχολεία του νομού Ηρακλείου παραμένει δύσκολη, εξαιτίας των κενών. Μιλάμε για 72 κενά άμεσης προτεραιότητας, δασκάλων και νηπιαγωγών, χωρίς σ' αυτά να υπολογίζονται οι ελλείψεις σε ειδικότητες που δημιουργούν προβλήματα την ομαλοποίηση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων.

Οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό αντί να μειώνονται αυξάνονται κυρίως εξαιτίας αδειών που δικαιούνται και λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 24 πρωινά τμήματα δημοτικών σχολείων του νομού Ηρακλείου δε διαθέτουν δάσκαλο.

Ποια είναι

Τα σχολεία αυτά δίνουν σήμερα ονομαστικά στη δημοσιότητα ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης και ο αναπληρωματικός αιρετός Γιώργος Μακράκης. Πρόκειται για τα σχολεία Αγίου Θωμά, Ασημίου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αμιρών, Βαγιωνιάς (2 κενά), 2ο Βουτών, Βώρων, Εμπάρου, Καλυβίων Πυργιωτίσσης, Καμαρών, 2ο Κρουσώνα, Μητρόπολης, 1ο Μοιρών, Πόμπιας, Σοκαρά, Τεφελίου, Ψαρής Φοράδας, 5ο Ηρακλείου, 7ο Ηρακλείου, 33ο Ηρακλείου, 49ο Ηρακλείου και 53ο Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, χωρίς δασκάλους είναι εδώ και ένα μήνα τα ολοήμερα κλασικά τμήματα 11 δημοτικών σχολείων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων νοικοκυριών. Τα ολοήμερα χωρίς δάσκαλο είναι τα: Αγίου Θωμά, Άνω Βιάννου, Βώρων, Δαφνών, Καλεσών, Κοκκίνη Χάνι, Πιτσιδίων, Πετροκεφαλίου, 2ο Τυμπακίου και 28ο-57ο (2 κενά).

Οι κύριοι Λαμπρογιαννάκης και Μακράκης επισημαίνουν πως τα κενά αυτά υπάρχουν στα σχολεία παρά την "εξαιρετική" οικονομία σε δασκάλους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν πολλά πληθωρικά τμήματα σ' ολόκληρο το νομό Ηρακλείου. Υπολογίζουν πως είναι πάνω από 30 τα τμήματα που διαθέτουν πάνω από 25 μαθητές, δηλαδή με το + 10% που προβλέπει ο νόμος σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Νηπιαγωγεία

Στα νηπιαγωγία, σύμφωνα με τα στοιχεία των αιρετών έχουμε 37 κενά στα εξής σχολεία:

Ανάληψης, 1ο Αρχανών, 2ο Αρχανών, Άνω Βιάννου, Ανώπολης, Κάτω Ασιτών, Βενεράτου, Βοριζίων, 1ο Βουτών, Βώρων, 1ο Γαζίου, 3ο Γαζίου, Γαλιάς, 3ο Αγίας Μαρίνας, Επισκοπής, Ζαρού, Καμαρών, Καπαριανών, Καστελίου, 2ο Μαλίων, Μεγάλης Βρύσης, 2ο Μοιρών, 3ο Μοιρών, Πετροκεφαλίου, Πιτσιδίων, Πύργου, Ροδιάς, Σκαλανίου, Τυλίσου, 1ο Τυμπακίου, 3ο Τυμπακίου, Χάρακα, Ψαρής Φοράδας, 26ο Ηρακλείου, 61ο Ηρακλείου, 65ο Ηρακλείου και 77ο Ηρακλείου.

«Κάντε κάτι»

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ζητούν από τους βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις για τη διόρθωση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι ήταν έγκαιρα ενημερωμένοι: «Καλούμε λοιπόν για άλλη μία φορά τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο να αναλογιστούν τις μεγάλες ευθύνες τους, καθώς είχαν ενημερωθεί για τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Ηρακλείου από τον Ιούλιο, και να πιέσουν ασφυκτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προσλάβει άμεσα αναπληρωτές. Είναι πραγματικά τραγικό να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μαθητές χωρίς δάσκαλο σε πρωινά τμήματα. Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν ακόμη γύρω στα 30 τμήματα στο νομό μας που λειτουργούν με πάνω από 25 μαθητές. Αυτό στις περισσότερες περιοχές της χώρας δε συμβαίνει».

Προς απόρριψη 2.500 αιτήσεις

Στα κενά που προαναφέρονται φυσικά δε συμπεριλαμβάνονται τα κενά που καταγράφονται στα ειδικά σχολεία. Το ειδικό προσωπικό (φυσικοθεραπευτές κ.ά.) δεν έχει φτάσει ακόμα, ενώ εμπλοκή υπάρχει και στο ζήτημα της παράλληλης στήριξης. Παράλληλη στήριξη δικαιούνται κάποιοι μαθητές (π.χ. τυφλοί ή αυτιστικοί), οι οποίοι έχουν ανάγκη μιας επιπλέον βοήθειας, ενώ φοιτούν σε ένα κοινό δημοτικό σχολείο ή νηπιαγωγείο. Πανελλαδικά, φέτος υποβλήθηκαν πάνω από 4.000 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, όμως οι περισσότερες οδεύουν προς απόρριψη. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πως μπορεί να δώσει μόνο 1.500 θέσεις για την παράλληλη στήριξη, που με βάση το νόμο θα εγκριθούν μετά τις 20 Οκτωβρίου.

300 εγκυμονούσες και 400 αιρετοί

Κάποτε για να διοριστείς στην εκπαίδευση έπρεπε να πας 40 χρονών. Μέχρι και τέσσερα χρόνια πριν, όμως, διορίζονταν στα δημόσια σχολεία χιλιάδες νέοι άνθρωποι - κυρίως δάσκαλοι - οι οποίοι κάνουν σιγά-σιγά την οικογένειά τους.

Όπως δήλωσε μιλώντας για τα κενά ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, από την αρχή που ξεκίνησε το σχολικό έτος είχαμε περίπου 300 εγκυμοσύνες. Το γεγονός είναι πολύ ενθαρρυντικό για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, καθώς από την έναρξης της διδακτικής χρονιάς δεν έχει περάσει ούτε ένας ολόκληρος μήνας.

Το ευχάριστο για τις 300 εκπαιδευτικούς, ωστόσο, δημιουργεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα κενά τους. Επιπρόσθετος πονοκέφαλος δημιουργήθηκε εξαιτίας των αυτοδιοικητικών εκλογών: Πάνω 400 εκπαιδευτικοί έπρεπε να μετακινηθούν γιατί είχαν εκλεγεί ως δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

της  Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News