default-image

Ευρωβουλή: Κόπηκε η επίτροπος της Σλοβακίας, πέρασε της Ισπανίας

Ελλάδα
Ευρωβουλή: Κόπηκε η επίτροπος της Σλοβακίας, πέρασε της Ισπανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της τέως πρωθυπουργού της Σλοβακίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές. Η ίδια ήταν εξαρχής «επικίνδυνη» να κοπεί. Επρόκειτο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Τις «εξετάσεις» πέρασε ο Ισπανός Μιγκέλ Κανιέτε.

Η Μπράτουσεκ ήταν πρωθυπουργός της χώρας το διάστημα Μαρτίου 2013-Σεπτεμβρίου 2014. Είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Σώμα, καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της.

Ο διορισμός της Μπράτουσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν.

Η Ευρωβουλή πέρασε από ακρόαση τους υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Κομισιόν, βγάζοντας αρχικά κίτρινη κάρτα σε πέντε -το Γάλλο Μοσκοβισί (Οικονομικών), τον Ισπανό Κανιέτε (Κλίματος), το Βρετανό Χιλ (Χρηματοπιστωτικών Αγορών), την Τσέχα Γιούροβα (Δικαιοσύνης) και τον Ούγγρο Ναβράσις (Παιδείας και Πολιτισμού).

Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία είχε θεωρηθεί εξαρχής «επικίνδυνη».

Η υποψήφια - η οποία, μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενίας είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί- θα έπαιρνε τη θέση του υπερ-επιτρόπου Ενεργειακής Ενοποίησης, αλλά έκανε τη χειρότερη παρουσίαση ενώπιον των ευρωβουλεύτων.

Ο Ισπανός Κανιέτε πέρασε τελικά τις εξετάσεις της Ευρωβουλής με την ψήφο και των σοσιαλιστών.

Η ψηφοφορία για την Κομισιόν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News