Ελλάδα

Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ως πρώτο βήμα ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής αντεπίθεσης, υπό τον τίτλο «όλα για όλα», θεωρείται για τη δικομματική κυβέρνηση η τριήμερη συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.  

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε υπό τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία, και με τον πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει πως ο Κανονισμός του Σώματος δεν επιβάλλει την παρουσία του πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα.

Τοποθέτηση Βορίδη

«Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη συζήτηση. Θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει για όλα» απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης, στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας σε σχέση με εκείνην που παρέλαβε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. το 2012, βάσισε την τοποθέτησή του στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα οποία καλείται ο ελληνικός λαός να επιλέξει για την μεταμνημονιακή εποχή.

«Δε χρειαζόμαστε το μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και πολιτικές που η μία αναιρεί την άλλη, ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών λέγοντας: «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν».

Σε αυτούς που είναι έτοιμοι να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τις αριστερές και προεκλογικές του διακηρύξεις ως απλό βερμπαλισμό, ο υπουργός Υγείας αντιπρότεινε να πάρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σοβαρά:

«Θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά, να λέω πως είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και πως μας προετοιμάζει γι' αυτά που θα κάνει. Οι άνθρωποι έχουν πει τι θα κάνουν. Είναι συγκεκριμένοι - και αν υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν, τότε δεν έχουν καταλάβει καλά».

Τοποθέτηση ΣΥΡΙΖΑ

«Απ' ό,τι είπε ο κ. Βορίδης δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Επίθεση Σταμάτη κατά Δραγασάκη

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά: «Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Η φράση αυτή προκάλεσε ένταση. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα στην δημοσιότητα.

«Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Ονοματεπώνυμα, κύριε Δραγασάκη. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει μία εκτίμηση για τον κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε», απάντησε ο Δ. Σταμάτης.

«Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτακος», ανταπάντησε ο Γ. Δραγασάκης.

Ο Δ. Σταμάτης πήρε το λόγο και κάλεσε τον κ. Δραγασάκη για μία ακόμα φορά να πει ονόματα: «Πρόκειται για βαρύτατη ύβρη και συκοφαντία απέναντι στην κυβέρνηση».

Πυρά Βορίδη-Λαφαζάνη

Νωρίτερα σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή. Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση την έλαβε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Λυπούμεθα όμως πάρα πολύ διότι αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και θα όφειλε να εξηγήσει και το χαρακτήρα της αλλά και γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Και δεν είναι παρών διότι το επέλεξε», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει Σύνοδος Κορυφής και όφειλε να πάει. Αλλά εφόσον είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία θα έπρεπε να καταθέσει την πρότασή του σε τέτοιο χρόνο ώστε να μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση παρουσία του και με δικιά του εισήγηση», πρόσθεσε.

«Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα πολιτικό ατόπημα. Είναι προσβολή της Βουλής, είναι θεσμική παρεκτροπή. Αυτό που γίνεται από τον κύριο Σαμαρά είναι πρωτοφανές και υποβαθμίζει και εκμηδενίζει τον ρόλο της Βουλής», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

«Ο κ. πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή. Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής».

ΠΑΣΟΚ

Εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγας, σχολιάζοντας τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» για τη Βουλή και είπε προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής: «Είναι απαράδεκτο να λασπολογείτε εναντίον των συναδέλφων σας».

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιάται περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, μίλησε για πρωτοφανείς ισχυρισμούς και «κομματικό μικρομεγαλισμό» όταν με βάση τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού τόνισε πως ακόμη και σε λιγότερο δύσκολους καιρούς δεν μπορεί να κριθεί μια κυβέρνηση σε δύο χρόνια προσέθεσε πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Εξάλλου καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του δεν εδράζονται σε παραδοχές, χαρακτήρισε «καινοφανή» τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Δραγασάκης περί «απόσυρσης χρέους», διερωτήθηκε ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει και για να καταδείξει την «πολυφωνία» (όπως είπε) στο κόμμα ρώτησε: «Πού κάθισε η μπίλια αυτή την εβδομάδα;». «Δεν είναι χωρίς κίνδυνο αυτά που εξαγγέλλετε. Εκτός από την πολυφωνία δεν έχετε και κανένα σοβαρό έρεισμα στις οικονομικές σας προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι η ώρα να λύσουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές. Πρέπει σήμερα να γίνει η χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε και κατέληξε πως οι «μάχες χαρακωμάτων δεν ωφελούν, απαιτείται εθνική συναίνεση για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

ΚΚΕ

«Καταψηφίζουμε τη συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη Βουλή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης. Όπως υποστήριξε, «στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για το χρέος είναι η μονομερής διαγραφή του ή η μη παραδοχή του, ενώ έκανε λόγο για κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, μπορεί να προετοιμάζονται για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Η ΔΗΜ.ΑΡ.: «Η κυβέρνηση αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας»

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 «Η κυβέρνηση αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα στελέχη μας είναι αταλάντευτα ευρωπαϊστές», και γι' αυτό «είμαστε σταθερά υπέρ της αλλαγής της πορείας της Ευρώπης, για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, υπογράμμισε ότι «δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης», και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται «είναι μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του».

«Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Δε βοηθούν εδώ θέσεις που υποβαθμίζουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το χρέος ήδη έχει καταστεί βιώσιμο. Ούτε βεβαίως βοηθούν οι θέσεις ότι το χρέος μπορεί να διαγραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του μονομερώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε θα τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός.

Σχόλια