default-image

Σαμαράς από Μιλάνο: "Το 2015 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ισχυρή"

Ελλάδα
Σαμαράς από Μιλάνο: "Το 2015 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ισχυρή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιείται στο Μιλάνο έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Απευθύνομαι σε εσάς ως ο πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες κατάφεραν κι έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι η Ελλάδα φεύγει από την κρίσιμη και πολύ δύσκολη περίοδο των έξι ετών ύφεσης. «Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη».

Ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι «το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο», τονίζοντας ότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα.

Η παρέμβαση Σαμαρά

Κατόπιν, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση:

«Εφαρμόζουμε Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιριών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ.», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της ΕΕ ήδη «τρέχει» το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κλειδί για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.  

Για Ευρώπη

Ωστόσο, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων.

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αν δε συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News