Ελλάδα

Comenius: Η θεωρία των "Έξι καπέλων" στο σχολείο Κατσαμπά

Το 42ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από 8 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius. Στη Σχολική Σύμπραξη μαζί με το 42ο Δημοτικό συμμετέχουν σχολεία από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Εσθονία.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σχέδιο διάρκειας 2 χρόνων (2013-2015) με τίτλο "Ενωμένα Χρώματα της Ευρώπης - United Colors of Europe" επιδιώκει να αναδείξει ένα σημαντικό και αναγκαίο ρόλο του σύγχρονου σχολείου, όπου διευθυντές, δάσκαλοι και μαθητές θα συμπράττουν, θα συσκέπτονται και θα συναποφασίζουν επιδιώκοντας να δημιουργήσουν έναν ζωντανό οργανισμό σκέψης και προβληματισμού.

Το θεωρητικό υπόβαθρο αυτού του εκπαιδευτικού πειράματος βρίσκεται στη θεωρία των "6 καπέλων" - "6 hats" του Edward de Bono, η οποία προτείνει τεχνικές για την απόκτηση σφαιρικής και όχι μονοδιάστατης αντίληψης των πραγμάτων, την επιτυχή επίλυση προβλημάτων, την κοινωνικοποίηση και την απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας, την ενεργό συμμετοχή για απόκτηση της γνώσης, τη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας. «Φορώντας» διαδοχικά τα καπέλα αλλάζουμε τη μέθοδο της σκέψης ή την οπτική μας στο εκάστοτε θέμα.

Η μέθοδος λειτουργεί ως μια δραστηριότητα όπου με συστηματικό τρόπο κατατίθενται κάθε φορά ιδέες, συναισθήματα, προτάσεις, κριτική κ.λπ. με σκοπό τη δημιουργική εύρεση λύσης. Γενικά η συμμετοχή σχολείων στο Πρόγραμμα Comenius προωθεί το πνεύμα διακρατικής συνεργασίας, δίνει τη δυνατότητα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, ενισχύει την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητάς της.

Κρητικές λιχουδιές γεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Εσθονία που φιλοξένησε το 42ο και 13ο Δημοτικό Κατσαμπά.

Όπως δήλωσε ο Νικόλαος Λέριος, διευθυντής 42ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, «είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα γιατί μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών ωφελούμαστε όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής μας μονάδας (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές). Το ζητούμενο που είναι και στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να μάθουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και θετικά. Επίσης, μέσα από τη συνεργασία με τους εταίρους μας αισθανόμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και εμείς και οι μαθητές μας».

Με χορούς, τραγούδια και παιχνίδια η υποδοχή των επισκεπτών

Κατά την πρόσφατη επίσημη έναρξη της συνάντησης στο σχολικό συγκρότημα του Κατσαμπά, οι μαθητές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ανέπτυξαν τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και έχουν υλοποιηθεί στο σχολείο στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Με την πολυεθνική αυτή συνάντηση προωθείται η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, η επικοινωνία ανάμεσα σε μέλη ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών κοινοτήτων αλλά και η γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών που συμμετέχουν. Έτσι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Ιστορικό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τέλος, επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό ρακοκάζανο στον Άγιο Μύρωνα και παρακολούθησαν ένα σεμινάριο κρητικών χορών που διοργανώθηκε από τη σχολή χορού "Χορόσπιτο".

Σχόλια