default-image

Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες στους κυβερνώντες"

Ελλάδα
Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες στους κυβερνώντες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο λαός πρέπει να μείνει ενωμένος και η κοινωνία πολιτικά σταθερή», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου.

Συγχαίροντας τους Μητροπολίτες για το έργο που προσφέρουν, τους προέτρεψε να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην κοινή προσπάθεια για «την πολυπόθητη έξοδο της πατρίδας μας από τον οικονομικό ζυγό», επισημαίνοντας, ότι «αν και η Εκκλησία αφίσταται της πολιτικολογίας, δε δύναται ωστόσο να αποστεί και της ευθύνης της έναντι των ανθρώπων, διότι οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες τους στα ώτα των κυβερνώντων και να μην εγκαταλείψει τον λαό».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία που συνεργάστηκε με την Εκκλησία για συγκεκριμένα θέματα και εκκρεμότητες, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. «Ήταν καιρός η ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει στην πράξη ότι η συνεργασία με την Εκκλησία ενέχει πολλαπλά οφέλη τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος», τόνισε.

Ο Ιερώνυμος μίλησε και για την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου εκλογής των αρχιερέων, σημειώνοντας, ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά δική του ευθύνη να προβεί σε αλλαγές, αλλά απαιτείται να «πηγάσει από όλο το Σώμα η τάση για αναθεωρήσεις».

«Ίσως χρειασθεί να αφιερωθεί μία ολόκληρη Σύνοδος της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς «η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον Λαό».

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος έκανε έκκληση για ενότητα με πολλούς αποδέκτες. «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επανακολουθήσουν εθνικές καταστροφές. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω τη γνώμη ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο τόπος δεν αντέχει επιπρόσθετους ταλανισμούς. Έχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας τουλάχιστον για τα έτη, που ακολουθούν. Απαιτείται πολιτική ενότητα για τα επόμενα χρόνια εν μέσω των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί γύρω μας» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «οι οικονομικές δυσκολίες παραμένουν, η απελπισία και η ανεργία εξακολουθούν να μαστίζουν τον αγαπητό μας λαό. Επικρατεί βαθιά αγωνία για το ενδεχόμενο οι συνεχιζόμενες θυσίες του να μείνουν εν τέλει χωρίς αντίκρισμα». Όπως επισήμανε, ευθύνη της Εκκλησίας είναι να μεταφέρει τη φωνή των προσφευγόντων σε αυτήν.

Ο Αρχιεπίσκοπος, εξάλλου, ευχαρίστησε την πολιτεία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε με αποτέλεσμα να δοθούν λύσεις σε εκκρεμότητες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των ανταποδοτικών τελών ΟΤΑ για τους ναούς, στην χωρίς επιβάρυνση πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και βοηθητικών χώρων για τους ιερούς ναούς που ανήκουν σε Ιερά Προσκυνήματα, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Εκκλησιαστικά Μουσεία.

Ο κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τις θρησκευτικές κοινότητες, σημειώνοντας: «Η ψήφιση του νόμου συμβάλλει οπωσδήποτε θετικά στη διεθνή εικόνα της χώρας μας».

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Τετάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News