default-image

"Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε."

Ελλάδα
"Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που προχώρησε σε έκδοση παράνομης οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου, προκαλώντας ένταση στην περιοχή, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσφάτως προχώρησε στην έκδοση παράνομης οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας ένταση στην περιοχή. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ΑΟΖ της Ε.Ε. Επιπλέον, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να αποδέχονται όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Σημειώνεται επίσης ότι και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για την ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του State Department, δήλωσε πρόσφατα ότι "αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της".

Τούτων δοθέντων, ερωτάται η Επιτροπή: 1. Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη ενέργεια και πώς την σχολιάζει. 2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προς την Τουρκική κυβέρνηση; Θα καλέσει την Τουρκία, την μόνη προς ένταξη χώρα που δεν έχει υπογράψει την UNCLOS, να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News