default-image

"Σημαντικός στρατηγός ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης"

Πολιτισμός
"Σημαντικός στρατηγός ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, εκτίμησε ότι ο ένοικος του τάφου είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ένας εξαιρετικά σημαντικός στρατηγός, ωστόσο εξήγησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή - περίπου σε ένα μήνα - καθώς «εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δεν τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, υπογράμμισε πως η ίδια γνώριζε ότι είναι τάφος, κάτι που το επιβεβαιώνει πλέον και η σπασμένη θύρα που βρέθηκε, και μάλιστα, όπως είπε, είναι μακεδονικός τάφος. «Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους. Είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», τόνισε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα χαρακτηριστικά του τάφου είναι οικουμενικά και δεν υπάρχουν σε άλλους τάφους. «Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος, δε, είναι μια μικρογραφία του περιβόλου - τα στοιχεία, τις ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο».

Όπως σημείωσε, «εμείς ξέραμε από πριν ότι είναι τάφος, όμως το γεγονός ότι βρέθηκε η θύρα το επιβεβαιώνει και στους πιο δύσπιστους».

Ειδικά για τις επικρίσεις που δέχεται υπογράμμισε ότι «με πικραίνει αυτό το πράγμα γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε για διαρροές στον Τύπο η κυρία Περιστέρη τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη της ανασκαφής. Αντιθέτως με όσα λέγονται, θεωρεί πως αυτό είναι κάτι καλό, διότι έτσι γίνεται σωστή ενημέρωση, αφού έτσι μεταφέρεται η δουλειά που γίνεται στο λόφο Καστά στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πρωθυπουργό.

«Οι Καρυάτιδες δείχνουν πως είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του πως στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνας.

Δηλώνοντας απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της Κ. Περιστέρη, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως είναι βέβαιος πως πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ όπως είπε «το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ. Εδώ, όμως, υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιία δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται "Ιερό". Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.», τόνισε. «Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.» (σ.σ. της Κ. Περιστέρη)», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας, ένα από τα στοιχεία που μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου είναι οι Καρυάτιδες, οι οποίες, όπως υποστήριξε, παραπέμπουν στον τόπο καταγωγής του Ηφαιστίωνα, την Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News