Ελλάδα

Στη πρέσα οι μισθοί των εκπαιδευτικών

Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα το 2013 - 2014 σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μισθοί και επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη».

Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτούς των Τούρκων συναδέλφων τους ενώ πιο χαμηλά από τους Έλληνες βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί από Εσθονία, Λετονία, Τσεχία και άλλες Ανατολικές και Βαλκανικές χώρες. 


Την ίδια περίοδο οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβακία, Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σκόπια, Τουρκία).


Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται ουσιαστικά σε μισθολογικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στο κόστος διαβίωσης.

Με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο βασικός ετήσιος μισθός των Ελλήνων εκπαιδευτικών διαμορφώνεται στο 75.3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Στις περισσότερες χώρες ο βασικός μισθός είναι πιο χαμηλός από το κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ η Κύπρος ανήκει στο ένα τέταρτο των χωρών όπου ο μισθός είναι υψηλότερος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια