Ελλάδα

Παραίτηση Κουβέλη ζητά η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ

Αίτημα στον Φώτη Κουβέλη να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έθεσαν οι βουλευτές του κόμματος, μετά το τέλος των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε παρακείμενη αίθουσα του "ΣΙΝΕ Κεραμεικός", οι βουλευτές συνεδρίασαν ατύπως και συμφώνησαν να θέσουν το αίτημά τους στον κ. Κουβέλη, τον οποίο ενημέρωσαν λίγο αργότερα. Αντιπρότειναν, δε, για την ηγεσία του κόμματος την υποψηφιότητα του Νίκου Τσούκαλη ως αρχαιότερου βουλευτή.

Ο κ. Κουβέλης δεν απάντησε, ωστόσο νωρίς σήμερα το πρωί στενοί του συνεργάτες τόνιζαν ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ σε κάθε περίπτωση.

Στο ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με το newsbeast.gr, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έχουν ακόμα καθορίσει τη στάση που θα τηρήσουν.

Η ομάδα συνέδρων που συγκροτούν το λεγόμενο "Αριστερό Δίκτυο" αποτελεί την αιχμή του δόρατος και προσανατολίζεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, να μην τον στηρίξει εκ νέου για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.

Από τις κυριότερες ομιλίες ήταν αργά το απόγευμα η ομιλία του Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιόρισε σαφώς το ρόλο της ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα, όπως είπε, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και στην αβεβαιότητα και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι' αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση», επισήμανε.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι το Αριστερό Δίκτυο σκοπεύει να προωθήσει άλλη υποψηφιότητα, ώστε να μείνει ανοικτή η προοπτική σύμπλευσης μιας Δημοκρατικής Αριστεράς με άλλον αρχηγό με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, είναι ανοικτό το θέμα των όρων με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτή η σύμπλευση. «Δε φύγαμε το 2010 από την Κουμουνδούρου για να γυρίσουμε με σκυμμένο το κεφάλι» είναι μια φράση που ακούγεται κυρίως στα πηγαδάκια.

«Πίστευα, πρόεδρε, ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δε βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη. Όχι για τη ΔΗΜΑΡ, γιατί έχει τελειώσει, αλλά για την Ανανεωτική Αριστερά. Σ' αυτό το συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης και προκάλεσε συζητήσεις, σε μια ομιλία στοχευμένη κατά του εν ενεργεία προέδρου του κόμματος.

Πάντως, όπως επισημαίνει το newsbeast.gr, το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν εγγυάται την είσοδο της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Γιάννης Πανούσης του είχε ασκήσει σκληρή κριτική. «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου» είπε ο κ. Πανούσης.

«Ο ηγέτης όταν λέει "παραιτούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος», συνέχισε.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απάντησε και στα όσα γράφονται και λέγονται ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας γι' αυτό ευθέως στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ.

«Στα "παπαγαλάκια" της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ θα πάω σπίτι μου» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια