default-image

Περίπου 500 αρκούδες ζουν στην Ελλάδα!

Ελλάδα
Περίπου 500 αρκούδες ζουν στην Ελλάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίπου 500 υπολογίζονται οι αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ωστόσο χαρακτηριστικό, την πυκνότητα που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιοχές και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη!

«Σε περιοχές στο Βίτσι, το Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Άλπεις έως τη χώρα μας» αποκάλυψε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο επιστημονικός συντονιστής του Αρκτούρου, Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση ένα σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να... ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία, όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα, οι οποίες βρίσκονται καταχωρισμένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από 9 χώρες», ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης.

Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται, όπως εκτιμά, στις δράσεις προστασίας αλλά και στη διαφαινόμενη αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που συμβιώνουν σε ορεινά χωριά με τις αρκούδες.

«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχιστούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πειστούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον Αρκτούρο και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News