Ελλάδα

Σπ. Λυκούδης: Φτιάχνει κόμμα

Οι αναταράξεις στο χώρο της ΔΗΜ.ΑΡ. και της ευρύτερης κεντροαριστεράς συνεχίζονται και μετά τη συνεχιζόμενη κόντρα Πανούση-Κουβέλη και τη φυγή του Βασίλη Οικονόμου, άλλος ένας έρχεται να προστεθεί στις δυνάμεις της διάσπασης, ο Σπύρος Λυκούδης.

Σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84» μίλησε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις, την ψήφο εμπιστοσύνης που δε θα δώσει και τη νέα πολιτική πρωτοβουλία, ανακοινώσεις της οποίας αναμένονται γύρω στις 20 Οκτωβρίου.

«Εγώ, οι φίλοι, οι σύντροφοί μου και όλοι όσοι έχουμε το ίδιο σύστημα απόψεων σκεφτόμαστε να εξαγγείλουμε μια πολιτική πρωτοβουλία», ανέφερε. «Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος θα παίξει ένα ρόλο -ελπίζουμε καθοριστικό- στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με βασική στρατηγική στόχευση να συμπράξει ο χώρος, εμείς θα εμφανιστούμε και θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να πετύχουμε κάτι τέτοιο».

«Δε θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», πρόσθεσε, θα ψηφίσω όχι. Αυτή είναι η δήλωσή μου από την αρχή, για να γίνουν κατανοητά όλα τα υπόλοιπα που θα πω. Θέλω να προσθέσω ότι δε συνδέω αυτή την ψηφοφορία και αυτή την πολιτική μου στάση με το θέμα της εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όταν και όπως έρθει. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δύναμη να στηριχθεί στον εαυτό της. Εγώ δεν έχω κανένα πολιτικό λόγο να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πλειοψηφία, διότι δεν έχω κανένα λόγο -ακόμα και συμβολικά- να ενταχθώ πολιτικά σε αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία».

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατούσε, αν κινδύνευε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε: «Εγώ πρέπει να ρωτήσω "γιατί κινεί ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση;". Προφανώς εκτιμά ότι θέλει να επαναλάβει και να καταθέσει δημοσίως τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Καλά θα κάνει να το κάνει. Πιστεύω ότι δε θα κινδυνεύσει αυτή η συνοχή. Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να στηριχθεί στον εαυτό της και αυτό θέλει να δηλώσει στον ελληνικό λαό. Και καλά κάνει και το δηλώνει. Γιατί απαιτεί από εμένα, με την ψήφο εμπιστοσύνης, να δηλώσω υποστηριχτής της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου και να είμαι ο 155ος βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω...».

«Αν η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια ισχνή και παραπαίουσα πλειοψηφία, δεν μπορεί να σταθεί ούτε στη Βουλή, ούτε στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σαφές. Δε θα την έσωζα εγώ, ούτε κανένας άλλος ανεξάρτητος βουλευτής, αν δεν έχει την ισχύ της δικής της κοινοβουλευτικής δύναμης. Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό που λέω και νομίζω και πολιτικά σωστό», κατέληξε.

Τέλος,  ο κ. Λυκούδης επανέλαβε την πρόταση του πως δε θα ήταν αρνητικός στη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.  «Στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και μπροστά στην καινούργια προκλητική περίοδο που έρχεται, σε σχέση με τις ρυθμίσεις του χρέους μας και τη νέα εποχή, έχω πει πολλές φορές ότι, κατά τη γνώμη μου, ευρείες συναινέσεις και συνεννοήσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι απολύτως αναγκαίες... Εγώ θα επιθυμούσα, στην παρούσα φάση, μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες και με συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης τους, τα δύο κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία, να σκεφτούν τι  -ενδεχομένως και με βάση κάποιες αρχές και κάποιες συνεννοήσεις - θα μπορούσαν να συμπράξουν σ΄ ένα σχήμα ειδικού σκοπού και ειδικής κατεύθυνσης», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια