default-image

Εconomist: "Ο Τσίπρας δεν υπόσχεται πλέον να σκίσει το μνημόνιο"

Ελλάδα
Εconomist: "Ο Τσίπρας δεν υπόσχεται πλέον να σκίσει το μνημόνιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να «ενισχύσει το προφίλ του στο εξωτερικό» με στόχο να «εντυπωσιάσει» τους Έλληνες ψηφοφόρους αναφέρεται αφιέρωμα του περιοδικού Economist.

Το δημοσίευμα στην ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, αναφέρει το άρθρο του Economist, ονόμασαν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες «συνάντηση δύο μυαλών» και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, «έναν άθεο», όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες, κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Ποντίφικα, την Αργεντινή.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος στην ανάλυσή του στο περιοδικό, η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωφέλησε το κόμμα του να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα υπογραμμίζει την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11% διαφορά από τη «σοκαρισμένη», όπως τη χαρακτηρίζει, Ν.Δ.

Το Economist σημειώνει πως στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η συζήτηση για πρόωρες εκλογές λόγω της προεδρικής εκλογής, προσθέτοντας πως εάν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους 180 βουλευτές τότε ο κ. Τσίπρας «είναι στην πολ ποζίσιον για να κερδίσει».

«Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει», συνεχίζει το άρθρο. «Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ό,τι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας».

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζεται στο άρθρο, ο Αντώνης Σαμαράς «θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας».

Ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, «θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας» με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

«Όμως μόλις άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντήλι στους δανειστές», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News