Ελλάδα

Εγκαταλείπει τη ΝΕΡΙΤ και ο Ανδρέας Ζούλας

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας, συμπαρασύροντας έτσι όλο το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο στην αυτοδιάλυσή του. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις που υπέβαλαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ροδόλφος Μορώνης. Προσωρινά καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο Πέτρος Μάης.

Στην επιστολή του ο κ.Ζούλας αναφέρεται εκτενώς σε «κυβερνητικές παρεμβάσεις» και «απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ» και υποστηρίζει ότι, ενώ την Τετάρτη συντάχθηκε «ομόφωνο κείμενο... για την καταγγελία των παρεμβάσεων», αυτό κρατήθηκε μυστικό. «Με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται το ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Ζούλας.

Προσθέτει μάλιστα ότι η αποχώρησή του «συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης:

«Ν. Κηφισιά 3-10-2014

Ανδρέας Χ. Ζούλας

Δημοσιογράφος

Αναπληρωτής πρόεδρος Ε.Σ. ΝΕΡΙΤ ΑΕ

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Σ. ΝΕΡΙΤ ΑΕ

Επιστολή παραίτησης

Αγαπητέ πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της 1ης τρέχοντος μηνός κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου - αμετάκλητης αυτή τη φορά - αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.

Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική.

Αγνοώ τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου.

Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει προορισμό την συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης.

Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο.

Ήδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη.

Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Χ. Ζούλας,

δημοσιογράφος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια