Ελλάδα

Μοσκοβισί:Η Ελλλάδα ανακάμπτει"

Ο υποψήφιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και τη Φορολογία Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα - την οποία επισκέφθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης - έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου (Ν.Δ.) και Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), τόνισε ότι κατανοεί το θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για το λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί».

Επίσης, υπογράμμισε ότι, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επίτροπος Οικονομίας, «μια από τις πρώτες επισκέψεις του, αν όχι η πρώτη», θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Αποσαφήνισε δε ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα παραμείνει σημαντικός, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κηδεμονίας των χωρών, ωστόσο «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία».

«Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, o οποίος διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής».

Ειδικά για το ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεωκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερη κοινωνική διάσταση.

Επίσης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα εισηγηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας.  

Ο Π. Μοσκοβισί, αφού σημείωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης, δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητά του θα είναι ο σεβασμός των κανόνων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ένας «διαιτητής δίκαιος και αμερόληπτος».

Τέλος, δήλωσε ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων, τονίζοντας μάλιστα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει προώθησή τους εντός της επόμενης πενταετίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια