default-image

Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης

Ελλάδα
Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαραθέση σε υψηλούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται μία μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με την έναρξη των εργασιών της, την επόμενη εβδομάδα.

Σ. Βούλτεψη: Θέσαμε τέρμα στην εκλογολογία

«Αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να θέσει τέρμα στην εκλογολογία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για απύθμενη ανευθυνότητα.

«Έπρεπε να δοθεί μια απάντηση σε αυτή την απύθμενη ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Από εδώ και πέρα θεωρούμε ότι κάθε άλλη συζήτηση θα είναι εντελώς κατασκευασμένη. Η κυβέρνηση έθεσε τέρμα στην εκλογολογία ορίζοντας πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή, σύμφωνα με το Σύνταγμα» σημείωσε.

Η κ. Βούλτεψη εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν φόβοι για απώλειες» κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει την ψηφοφορία της Τετάρτης με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η εκλογή του Προέδρου απαιτεί συναίνεση και δεν είναι ανάγκη για τον Πρόεδρο να ψηφίζουν κόμματα τα οποία συμφωνούν ή ανήκουν περίπου στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο, ή κόμματα που συνεργάζονται σε μία κυβέρνηση. Στην εκλογή του Προέδρου ψηφίζουν βουλευτές με βάση τη συνείδησή τους και εκεί θα αντιληφθούν όλοι ότι το συμφέρον της χώρας δεν είναι η διάλυση, αλλά η σύνθεση» είπε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση «χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά ίδιες εκφράσεις με τη Χρυσή Αυγή».

«Για "κατάρρευση" μίλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη λέξη "καταρρέουν" χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή. Για "απονομιμοποιημένη Βουλή" μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για Βουλή που λειτουργεί αντισυνταγματικά έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι ουσιαστικά και τυπικά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν «με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Βάζοντας στο στόχαστρό της και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, συμπλήρωσε:

«Εμείς κάνουμε τις κινήσεις μας εγκαίρως. Έχουμε δει αυτούς που πρέπει. Έχουμε κουβεντιάσει με αυτούς που πρέπει. Έχουμε θέσει τα θέματα εκεί που έπρεπε. Είναι όλα στο τραπέζι, γνωρίζουν όλοι τι ζητάει η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν πρόκειται να πετάξουμε στη θάλασσα τις θυσίες του ελληνικού λαού για τη φιλοδοξία τού κάθε κομματικού σχηματισμού, που είναι πέντε άτομα, δέκα γνώμες. Έχουν γίνει όλα αυτά και πράγματι εμείς θέλουμε ηρεμία, πολιτική σταθερότητα αυτούς τους κρίσιμους μήνες για να φέρουμε τη χώρα στο λιμάνι. Αν είναι όλες αυτές τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, όλα αυτά που έχουν τραβήξει όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, να τα πετάξουμε για ένα καπρίτσιο και την επομένη να μην μπορούμε να πάμε στα ATM... Πρέπει να πούμε ότι αυτό επιδιώκεται αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Π. Σκουρλέτης: "Τελευταίοι σπασμοί μιας κυβέρνησης που καταρρέει"

Πάντως, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ηττοπαθή και αμυντική κίνηση μιας κυβέρνησης που καταρρέει».

«Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για τους τελευταίους σπασμούς μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποσύνθεση και καταρρέει. Κατ΄ουσίαν είναι μια ηττοπαθής, αμυντική κίνηση. Είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς την ανανέωση της εντολής από ένα κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολιτικά, ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» υποστήριξε, μιλώντας επίσης στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών, ενώ προσδοκά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από κάποιους ανεξάρτητους, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά»:

«Νομίζω ότι αν επιβεβαιωθεί το νούμερο που λέτε, αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ψεύτικη εικόνα και οι εντυπώσεις δεν θα κρατήσουν περισσότερο από όσο το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης; Ότι κυβερνά κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας. Ζει με έναν μόνιμο εφιάλτη και ο εφιάλτης αυτός είναι η ώρα που θα κριθεί από τον λαό. Δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, αλλά και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι ζητούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «αν υπάρχει μία και πραγματική ανάγκη, αυτή είναι να προκύψουν νέοι και αντιπροσωπευτικοί συσχετισμοί εντός του κοινοβουλίου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία διαδικασία: με προσφυγή στις κάλπες».

«Το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα πολιτικής» σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει πραγματικά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού σε μια άθλια οικονομική και κοινωνική κατάσταση».

«Αυτό πρέπει να αλλάξει, οι υπόλοιπες συζητήσεις είναι αποπροσανατολιστικές και στη δεδομένη στιγμή απλά και μόνο αποσκοπούν στο να διαχυθούν οι ευθύνες αυτών που μας οδήγησαν ως εδώ» κατέληξε.

Δ. Καρύδης: "Στόχος να σταματήσει η δημαγωγία"

Το  ΠΑΣΟΚ  από την άλλη, διά του εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Καρύδη, έκανε λόγο για μια κίνηση της κυβέρνησης αιφνιδιαστική μεν, επιβεβλημένη δε, «για να σταματήσουν η ανευθυνότητα, η μιζέρια και η δημαγωγία που καθηλώνουν τη χώρα».

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Καρύδης μίλησε επίσης για κίνηση υψηλής θεσμικής αξίας και πρόσθεσε:

«Το να πάνε, δηλ., οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνταγματικό τους πλαίσιο και να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και δεύτερον να γίνει οργανωμένη συζήτηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στο Κοινοβούλιο άφησε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αμήχανες. Όταν βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, και προαναγγέλλει εκλογές τον Νοέμβριο και τελικώς σύρεται σε συζήτηση στη Βουλή, όπου θα πρέπει έξω από τις κραυγές και το "δώσε και μένα, μπάρμπα" -στο πλαίσιο που κινείται η πολιτική του το τελευταίο διάστημα- να εξηγήσει και να πάρει μέρος σε μια οργανωμένη και ουσιαστική συζήτηση, αυτό δείχνει και την αμηχανία τους. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, που ενώ ο κ. Θεοδωράκης είχε κλείσει δύο ραντεβού, ένα με τον κ. Σαμαρά και ένα με τον κ. Τσίπρα για τις προσεχείς ημέρες, σήμερα τους καταγγέλλει ότι και τα δύο κόμματα συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας. Αφού συνθέτουν το αδιέξοδο στη χώρα, γιατί ζητάς ραντεβού; Για ποιο λόγο;»

Δ. Κουτσούμπας: "Επιχειρείται με κάθε τρόπο ο αποπροσανατολισμός του λαού"

Από πλευράς  ΚΚΕ,  ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως στην Ελλάδα επιχειρείται με κάθε τρόπο ο αποπροσανατολισμός του λαού, να μπουν εμπόδια στην αναγκαία, σήμερα, οργάνωση της λαϊκής πάλης απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, και η κίνηση χτες της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Αυτό το σκοπό υπηρετούν και τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια  και παζάρια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετέχει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα».

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη δείξει καμία αναμονή και ανοχή, να μην περιμένει σωτήριες λύσεις "από τα πάνω", από κυβερνήσεις και κόμματα που, παρά τις όποιες διαφορές, έχουν ως κοινή στρατηγική επιλογή τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, την αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, τα οποία στρέφονται πάντα σε βάρος του λαού» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, για άλλη φορά ζήτησε από τον ελληνικό λαό «να δυναμώσει την πάλη και τη συμμαχία του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες που οργανώνονται αυτό το διάστημα, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».

«Αυτό μπορεί να είναι το νέο και ελπιδοφόρο, για να ηττηθεί πραγματικά η πολιτική της κυβέρνησης και για να υπάρξει πραγματική προοπτική υπέρ του λαού, και όχι οι διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές, σαν και αυτές που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση» σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News