default-image

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 €

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με νέα πρόταση για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, συνεχίζει το μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται καταρχήν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί.

Προτείνεται επίσης «η κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, μέτρο που όπως εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βάλει ένα «φρένο» στις μειώσεις μισθών και θα δοθεί η δυνατότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια του μνημονίου.

Όπως επίσης εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ, αν ψηφιστεί η παρούσα πρόταση νόμου, θα αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική τομή. Όμως επειδή θεωρούν ότι τα περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν οριοθετούνται μόνο στην επαναφορά όσων ίσχυαν το 2009, προαναγγέλλεται και νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την οποία θα προτείνεται αναβάθμιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους, ώστε να επιτυγχάνεται:

α) Ο μέγιστος αριθμός δέσμευσης-κάλυψης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για τη διασφάλιση ομοιογένειας των εργασιακών σχέσεων.

β) Η διεύρυνση του περιεχομένου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα θεσμικής και μισθολογικής φύσης ζητήματα και στις ρήτρες προσαρμογής στις ιδιαιτερότητες επαγγελμάτων, επιχειρήσεων ή γεωγραφικών περιοχών.

γ) Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ και στους ομίλους επιχειρήσεων.

δ) Η βελτίωση του πλαισίου συλλογικής διαπραγμάτευσης και στη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, προτείνεται η θέσπιση θεσμών ενισχυμένης λαϊκής και εργατικής συμμετοχής, άμεσης δημοκρατίας και ουσιαστικού εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και εργατικής πολιτικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News