Ελλάδα

Times: "Έλληνες μηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει"

Άρθρο με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί» δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση των βρετανικών Times, με αφορμή τη μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων.

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», γράφουν οι Times, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα για τις πτώσεις βράχων.

«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρο και προσθέτει: «Ομάδες από το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή αφότου εξέτασαν πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας».

Ο συντάκτης σημειώνει, επίσης, ότι «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν "αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή", εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

ενώ Σημειώνεται ότι στη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΑΣ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Σβολόπουλος δήλωσε ότι στις 3 Ιανουαρίου «ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη, το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σβολόπουλο, από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι όλη η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και το βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.

«Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία (σ.σ. Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη πρανή. Κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπως το ζήτημα του τείχους ανάμεσα στην 6η και την 7η αντηρίδα στα νότια της Ακρόπολης, που είχε έρθει πριν μερικούς μήνες στο ΚΑΣ», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια