Ελλάδα

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Οκτωβρίου

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Συμφωνία Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας μόνο όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Με τη νέα Σύνοδο της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Οκτωβρίου. Η δήλωση έγινε από την κυβερνητική εκπρόσωπο αμέσως μετά τη συνάντηση και μετέδωσε άμεσα το neariti.gr.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Τις αποφάσεις ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει - Η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη

Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Με βάση το Σύνταγμα και τον εως σήμερα κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά, δηλαδή την Πέμπτη 9.10.

Αυτό γιατί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός και η ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος για την λήξη των εργασιών της Β' Συνόδου , όμως η Ολομέλεια θα ξεκινήσει τα εργασίες της την επόμενη ημέρα και άρα τότε μπορεί να κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

Η διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρείς ημέρες ενώ τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ανέρχεται σε 154 βουλευτές (Ν.Δ. 126 και ΠΑΣΟΚ 28) το ενδιαφέρον ωστόσο θα επικεντρωθεί και στην στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια