Ελλάδα

Ποινές κάθειρξης έως 16 χρόνια για τη ληστεία στο Βελβεντό

Ως δράστες του κοινού ποινικού δικαίου και όχι ως τρομοκρατες, μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς», καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 έτη οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.


Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους κατά συγχώνευση τις εξής ποινές:

- Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες
- Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
- Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
- Α . Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
- Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες
- Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες


Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση καθώς δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, δεν συντάχθηκαν με την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων ήταν προϊόν συνειδητής επιλογής.

Συνεπώς, οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες.Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης οπλοκατοχής για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Οι δικαστές είχαν την άποψη ότι οι δράστες της διπλής ληστείας, αναγκάστηκαν να κάνουν τη χρήση όπλων. «Ήταν η αντίδρασή τους» όπως είπαν χαρακτηριστικά «όταν έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς».


Το δικαστήριο μετέτρεψε το αδικήματα της αρπαγής σε παράνομη κατακράτηση, αφού έκρινε ότι σκοπός τους ήταν η διαφυγή και άρα δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη, που πήραν μαζί τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια