Ελλάδα

Γκρεμίζονται τα παραπήγματα στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι

Σε εξέλιξη είναι η κατεδάφιση των 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο, στην Αθήνα. Οι αθίγγανοι τελικά συναίνεσαν στο γκρέμισμα, δεδομένου ότι συμφωνήθηκε "ανακωχή" έξι μηνών αναφορικά με τον τόπο μετεγκατάστασής τους.

Η διαδικασία κατεδάφισης των 12 κτισμάτων στον καταυλισμό του Χαλανδρίου εξελίσσεται σε ήρεμο κλίμα, ενώ ήδη τα πρώτα δύο παραπήγματα έχουν κατεδαφιστεί. Νωρίτερα, δύο μπουλντόζες του Δήμου πέρασαν την είσοδο χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις ανάλογες με τις χθεσινές, όταν η λεωφόρος Μεσογείων μετετράπη σε πεδίο μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι η λεωφόρος Μεσογείων απέκτησε εικόνα πεδίου μάχης, όταν οι Ρομά έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, αρνούμενοι το γκρέμισμα των παραπηγμάτων, αλλά και το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μετεγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρα στο Μέγαρα.

Χθες, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, με το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, συναίνεσαν ώστε σήμερα στις 9:30 το πρωί συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την παρουσία του κ. Αγγελάκα, του κ. Ρούσσου και του κ. Καλαμιώτη, να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο "Σκάι" ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας είπε ότι εφόσον βρεθεί η τοποθεσία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την εγκατάσταση των κατοικιών. Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για μετεγκατάσταση των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα 12 κτίσματα - που φέρονται ακατοίκητα - και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Πρόθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οι τσιγγάνοι να μετεγκατασταθούν στον όρος Πατέρα, στα Μέγαρα, σε απομονωμένη έκταση στην παλαιά αμερικανική βάση. Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκαταστήσει εκεί 20 σπίτια, από τα παλαιά αντισεισμικά λυόμενα.

Οι τσιγγάνοι από την πλευρά τους ζητούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο, όπου σήμερα φιλοξενείται γήπεδο ποδοσφαίρου - για το οποίο όμως, όπως για την πλειονότητα των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμεί άδεια λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι αυτή τη στιγμή παράνομο.

Για το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει - με την προηγούμενη δημοτική Αρχή - αρνητική απόφαση, η οποία, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο Δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια