default-image

Αντιδράσεις από την παρουσία Λαζαρίδη στο ραντεβού με την τρόικα

Ελλάδα
Αντιδράσεις από την παρουσία Λαζαρίδη στο ραντεβού με την τρόικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπλοκή με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα καταγράφηκε την Τρίτη. Έτσι, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμαζόταν για την πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκλήθηκε ένταση μεταξύ Μαξίμου, υπουργείου Οικονομικών και Χαρ. Τρικούπη, με αφορμή την παρουσία του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης.

Το χθεσινό σκηνικό έντασης στο ΥΠΟΙΚ άρχισε να διαμορφώνεται όταν πηγές κοντά στον κ. Γκ. Χαρδούβελη εμφανίζονταν να δυσφορούν για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στη διαπραγμάτευση και ως τέτοιο περιελάμβαναν και τον κ. Λαζαρίδη. Σύμφωνα με την εκδοχή του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη να συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις συσκέψεις με την τρόικα, εν προκειμένω οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης, που βρέθηκαν και στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος και πως το Παρίσι ήταν ιδιαίτερη περίπτωση. Όταν, λοιπόν, ο κ. Χαρδούβελης είδε χθες τον κ. Λαζαρίδη, πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον ενημέρωσε πως ο κ. Λαζαρίδης δεν είχε κληθεί από τον ίδιο.

Διαφορετική, σύμφωνα με την "Καθημερινή", είναι η εκδοχή του επίσημου ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας κλήση από τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει συμμετοχή κομματικών στελεχών. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, δε, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα, παραπέμποντας τον υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αιφνιδιασμένο, ενώ η πλέον ήπια αντίδραση χαρακτήριζε τον κ. Λαζαρίδη ως «δομικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης». Διότι υπήρξαν και άλλες, περισσότερο έντονες, όπως η θέση ότι «ο Λαζαρίδης συμμετείχε στη διαπραγμάτευση πριν από τον Χαρδούβελη και θα συνεχίσει...». Σε κάθε περίπτωση, το πρωθυπουργικό γραφείο θεωρούσε αυτονόητη την εμπλοκή Λαζαρίδη ειδικά για το ζήτημα του χρέους, με δεδομένο - όπως υπογραμμιζόταν πάντως - ότι τις διαπραγματεύσεις τις "τρέχει" ο κ. Χαρδούβελης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30 της Τρίτης η πρώτη φάση της σύσκεψης.

Αποχώρησαν οι κ.κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου καθώς επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης.

Παρέμειναν στο υπουργείο ο κ. Χαρδούβελης με τα δύο στελέχη της τρόικας ενώ αργότερα προσήλθε και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.  Στη συνέχεια είδαν στελέχη του ΟΔΔΗΧ και οι συναντήσεις έληξαν το βράδυ μετά από επτά ώρες.

«Συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015 - άκουσαν τα επιχειρήματά μας», ανέφερε μετά το ραντεβού υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο ερώτημα ποιος θα είναι ο στόχος του πλεονάσματος του 2015.

Αναφορικά με την παρουσία του κ. Λαζαρίδη στο ραντεβού της Τρίτης κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, από το γραφείο του κ. Χαρδούβελη, ανέφερε: «Ο κ. Λαζαρίδης ήταν σήμερα παρών επειδή είναι γνώστης των αριθμών, κι έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δε χρειάστηκε να μιλήσει και δε μίλησε, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία όλων των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ, άφηνε τα πάντα ανοικτά ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της συμφωνίας με την τρόικα. «Από τη στιγμή που δε συμμετέχουν δικά μας στελέχη, δεν έχουμε καμία ηθική δέσμευση έναντι των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης», σημείωναν πηγές του Κινήματος, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου: «Ας τελειώσει η διαπραγμάτευση και βλέπουμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις με τις οποίες προσερχόμαστε είναι κοινές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News