default-image

"Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία"

Ελλάδα
"Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σεργ Σαργκιάν, στο δείπνο που του παρέθεσε στο Ερεβάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου. «Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλει στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος αυτού», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, τόνισε ότι «δεν υποστηρίζουμε, όμως, την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιας λύσης σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο».  

Έμμεση αλλά σαφή αναφορά έκανε και στη στάση των Σκοπίων όταν υπογράμμισε ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Βασική, όμως, προϋπόθεση για την υλοποίηση του οράματος αυτού, επισήμανε, είναι η ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής.  

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας σημείωσε τη σπουδαιότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

«Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη γενοκτονία του αρμενικού λαού. Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη επίσκεψη του κ. Παπούλια ολοκληρώνεται την Τετάρτη το μεσημέρι και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News