default-image

ΓΣΕΕ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα εργασιακά

Οικονομία
ΓΣΕΕ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα εργασιακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλογική προσφυγή στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, για την παραβίαση στην τελευταία τετραετία μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή της ΓΣΕΕ, τα δικαιώματα που έχουν καταστρατηγηθεί κατοχυρώνονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τον οποίο έχουν επικυρώσει και δεσμεύονται με υπερνομοθετική ισχύ για την τήρησή του δεκάδες κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ήδη από το 1984.

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, «η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η βίαιη μείωση των αποδοχών και η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δεν αφορά μόνο τους έλληνες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αλλά έχει προεκτάσεις σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

«Μία ακόμη καταδίκη των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων, που βάσιμα θεωρούμε ότι θα υπάρξει με τη διαδικασία ελέγχου και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντική πολιτική σημασία και θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις», εκτιμά η ΓΣΕΕ, που κάνει ακόμη γνωστό πως, εκτός από την προσφυγή στους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάζει τις προϋποθέσεις για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί νέα διάσκεψη των νομικών της ΓΣΕΕ με διακεκριμένους νομικούς από τη Διεθνή Συνδικαλιστική  Συνομοσπονδία, η οποία θα γίνει σύντομα στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News