Ελλάδα

Συσκέψεις ενόψει έλευσης της τρόικας-Χαρδούβελης: "Καλά ξεκινάμε"

Συνάντηση, περίπου μιας ώρας, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης, που αρχίζει αύριο, με την τρόικα.

«Καλά ξεκινάμε» δήλωσε λακωνικά ο κ. Χαρδούβελης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Το απόγευμα, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να περάσει και πάλι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας με υπουργούς που χειρίζονται ζητήματα που βρίσκονται στο Μνημόνιο. Στη συνάντηση δεν αποκλείεται να λάβει μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στις 11 το πρωί στην οποία αναμενόταν να εξεταστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις Α.Ε. και του Πτωχευτικού. Ακολουθούν επαφές του υπουργού Οικονομικών με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη.

Χθες, ο κ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάση αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ξεκινήσει με τον προϋπολογισμό του 2015 και επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν φοροελαφρύνσεις αλλά και δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς.

Σημαντικά αγκάθια με τους δανειστές συνεχίζουν να αποτελούν το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ενιαίο μισθολόγιο, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα πέφτει η αυλαία των θερινών τμημάτων εργασιών της Βουλής.

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία και θα πάει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές με το δρόμο που έχει χαράξει και το νόμο του εξορθολογισμού, της βεβαιότητας ότι δε θα παράγουμε νέα ελλείμματα και της απόλυτης νομιμότητας» τόνισε στο ΣΚΑΙ η Σοφία Βούλτεψη.

Σχόλια