default-image

Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δερμιτζάκης, Μαρία Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν την Παρασκευή 26/09/2014 με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδη Στεφάνου και τον Αναπληρωτή Αντιπρύτανη κ. Βασίλη Καρδάση.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Προβλήματα τα οποία εδράζονται τόσο στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και στελέχωσης των Πανεπιστημίων, όσο και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Ε. Στεφάνου αναφέρθηκε στην απαράδεκτη μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (συνολικά θα φτάσει στο 24%), η οποία οδηγεί σε οριακή κάλυψη των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την υποβάθμιση της διδασκαλίας και της έρευνας και την ανεπαρκή φοιτητική μέριμνα.

Ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του Π.Κ. τόνισαν όμως, ότι παρά αυτές τις αντιξοότητες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων και ειδικά στην κατηγορία των νέων Πανεπιστημίων (θέση 48 παγκοσμίως) και στον τομέα της έρευνας.

Στον ερευνητικό τομέα εκφράστηκε από την Πρυτανεία μεγάλη ανησυχία για την οριζόντια περικοπή κατά 10% και την πολύμηνη καθυστέρηση από την κυβέρνηση στην χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής». Τα προγράμματα «Θαλής» παρουσιάζουν μεγάλη απορροφητικότητα και το Πανεπιστήμιο ζητά την παράταση της διάρκειας των προγραμμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την ερευνητική δραστηριότητα του Ιδρύματος.

Επίσης εκφράστηκε ανησυχία και από τις δύο πλευρές για τα πρώτα στοιχεία από τα ποσοστά αιτήσεων για μεταγραφές που υπάρχουν προς το παρόν μόνο για τις Σχολές του Ρεθύμνου (με ποσοστά που κυμαίνονται από 25% μέχρι 60%), που αν πραγματοποιηθούν θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τις τοπικές κοινωνίες και σε αδυναμία λειτουργίας τα κεντρικά ιδρύματα.

Εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η δέσμευση πως τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και γενικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να στηριχθεί και να θωρακιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες.

Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει η δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και να τεθούν οι βάσεις για μια μεγάλη προοδευτική ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News