default-image

Σήμερα τα σπουδαία για τις 393 απολυμένες καθαρίστριες

Ελλάδα
Σήμερα τα σπουδαία για τις 393 απολυμένες καθαρίστριες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ώρα μηδέν για τις 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που περιμένουν σήμερα τον Άρειο Πάγο να ακούσει τα επιχειρήματα των δυο πλευρών και να αποφανθεί αν πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου η οποία τις δικαίωσε.

Πιστές στο ραντεβού τους με τους αγώνες, οι καθαρίστριες θα δώσουν δυναμικό παρών και έξω από τον Άρειο Πάγο, ενώ το βράδυ που πέρασε πραγματοποίησαν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο, καλώντας πολίτες, φορείς και συνδικάτα σε συμπαράσταση. 

Υπενθυμίζεται ότι, οι πληροφορίες θέλουν τον εισηγητή της υπόθεσης αρεοπαγίτη Χριστόφορο Κοσμίδη να παίρνει θέση υπέρ του δημοσίου ζητώντας να μην εφαρμοστεί η θετική, για τις καθαρίστριες, απόφαση.

Ο κ. Κοσμίδης θεωρεί ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες δεν έχουν απολυθεί αφού η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή τους σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης, αλλά «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Επισημαίνει, επίσης, πως η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε το σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016».

Όσο για την απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ η καθαριότητα να ανατεθεί σε ιδιωτικά συνεργεία, όπως λέει, «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού».

Σε ότι αφορά το θέμα της κατάργησης οργανικών θέσεων ο εισηγητής θεωρεί ότι η Πολιτεία έχει την ευχέρεια να τις καταργεί κυρίως όταν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καλύπτεται από τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας. Ένας ακόμη λόγος, σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη είναι η οικονομική συγκυρία που περιορίζει τις κοινωνικές παροχές και επιβάλλει τη συρρίκνωση του κράτους ως επιχειρηματία ή εργοδότη, οδηγώντας σε περικοπή θέσεων εργασίας.

Καταλήγοντας ο αρεοπαγίτης θεωρεί ότι η κατάργηση θέσεων εργασίας με συνακόλουθη διαθεσιμότητα είναι νόμιμη αν : 1) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, 2) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση, 3) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News