default-image

"Δύσκολο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη"

Πολιτισμός
"Δύσκολο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας αναφορικά με το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά. Ο ίδιος πάντως θεωρεί δύσκολο να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η απάντηση δε θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου», είπε μιλώντας το πρωί στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με βάση και τις ιστορικές πηγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο ίδιος αργότερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις για την πρωινή του αναφορά λέγοντας: «Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος: αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο… Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού».

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, «για τον Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες υπόνοιες».

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του στο Mega κατήγγειλε ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μη βρεθεί τίποτα. «Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές», σημείωσε, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν έχει συληθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι δε γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια.

Ακόμη τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου, ενώ αναφερόμενος στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος υπογράμμισε πως η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της «τερατολογίας».

Πρόσθεσε δε πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές», που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές», που αναφέρουν διάφοροι άλλοι.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εντέλει τις απαντήσεις.

Αναφορικά με τις Καρυάτιδες, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο κυματίζει το μάρμαρο αφού δίδεται η αίσθηση ότι το φόρεμά τους «αντιδρά» στην πνοή του ανέμου, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για Τέχνη Κλασική και όχι Ρωμαϊκή.

Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δε δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».

Σημειώνεται ότι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα προκαλούν θαυμασμό. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, που ήρθαν στο φως στο δεύτερο θάλαμο του Τύμβου.

Η πλήρης αποκάλυψή τους προκαλεί στο δέος. Έχουν ύψος 2,27μέτρα, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.

Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης κοντά στα αγάλματα, βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News