Ελλάδα

30 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Χαρδούβελη - Τρόικας

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), οι οποίοι θα έχουν την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα έλθουν στην Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να ξεκινήσουν την πέμπτη και ενδεχομένως τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Η τρέχουσα αξιολόγηση δεν θα κρίνει μόνον την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,1 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από την τρόικα (τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), αλλά θα καταδείξει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη διετία, αλλά και κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους υποστηρίζει πως η Ελλάδα αφενός είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με ίδια μέσα, αφετέρου διαθέτει βιώσιμο χρέος -κάτι που επιδιώκει να πιστοποιηθεί και με τη «σφραγίδα» της τρόικας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες ώστε να δημιουργήσει ταμειακό απόθεμα ασφαλείας που θα εξασφαλίσει ότι την επόμενη διετία η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να λάβει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά δεν θα έχει ανάγκη και τα 12 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκταμιεύσει έως το Φεβρουάριο του 2016.

Η κυβέρνηση στοχεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας που τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματός της και να μην λάβει την τελευταία δόση από τους διεθνείς πιστωτές της, από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια