default-image

Σαμαράς: "Αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη"

Ελλάδα
Σαμαράς: "Αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταγωνίστρια στον τομέα της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη γίνεται η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και συνυπέγραψε μαζί με τους εκπρόσωπους των άλλων χωρών τη συμφωνία για το Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό TAP, που υπογράφηκε σήμερα Σάββατο, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Μιλάμε για 3.500 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα πηγαίνουν από εκεί που βρεθήκαμε και μάλιστα υπογράψαμε το πρώτο αυτό μικρό κομμάτι μέχρι μέσω Ελλάδας και στην Ιταλία... Ώστε από εκεί να πάει το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τεράστιο έργο, 46 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έτσι η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά-σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, η οποία διοργανώθηκε στο Μπακού από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο Νότιος Διάδρομος είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής, είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους» σε μία εκτεταμένη περιοχή. «Η Ελλάδα», σημείωσε, «ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου».

Ο TAP ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία πριν μπει στην Αλβανία. «Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, που τόνισε πως ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος «ανοίγει πολλές δυνατότητες», καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας-Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχοντας σε τέτοια έργα η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, καθώς η χώρα μας αναβαθμίζει το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73% για να φτάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται τα επόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος.

Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, κατέληξε ο κ. Σαμαράς, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές», τόνισε.

Μετά την εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβησαν μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες στον καινούργιο τερματικό σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, όπου έγινε η τελετή έναρξης της νέας γεώτρησης.

Περισσότερο φυσικό αέριο, αν χρειαστεί, ζήτησε ο Σαμαράς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, χθες στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπακού, συζήτησαν το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στη συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ, στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνάντηση, αν και όχι κατ' ιδίαν, που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επισήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι κ.κ. Αλίγιεφ και Σαμαράς έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP, εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου BP.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News