Ελλάδα

Προκηρύχθηκαν οι εκλογές για τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών

Κλειστά παραμένουν την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου τα δημόσια σχολεία της Κρήτης, καθώς οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της εκπαίδευσης. Η προκήρυξη των εκλογών πριν από λίγες ημέρες αιφνιδίασε μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών.

Παρασκηνιακές πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση θα καθυστερούσε τη διενέργεια των εκλογών, προκειμένου να κάνει αλλαγές στον τρόπο εκλογής υπηρεσιακών συμβουλίων. Οι αλλαγές αφορούσαν τόσο στις αρμοδιότητες των συμβουλίων, όσο και στα ψηφοδέλτια, για τα οποία υπήρχε η σκέψη να μην είναι πλέον παραταξιακά, αλλά ενιαία.

Τελικά, οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι ξεκινά η διαδικασία των εκλογών κανονικά, όπως πάντα με παραταξιακά ψηφοδέλτια. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, με τη φροντίδα και την ευθύνη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα γίνει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου και η ανακήρυξη των υποψηφίων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου θα έχουν συγκροτηθεί οι εφορευτικές επιτροπές και μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα οι πίνακες των εκλογέων. Η εκτύπωση των ψηφοδελτίων και η αποστολή τους στις εφορευτικές επιτροπές προβλέπεται να έχει γίνει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Αρμοδιότητες

Η θητεία όσων εκλεγούν θα είναι διετής. Οι συγκεκριμένες εκλογές είναι σημαντικές για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, διότι τα πρόσωπα που αναδεικνύονται μέσα από αυτές συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου και μπορούν να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης σε ένα σωρό ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, εκπαιδευτικές άδειες κ.λπ.).

Ποιοι εκλέγονται

Οι εκλογές αφορούν συγκεκριμένα στην ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ. Κάθε εκπαιδευτικός ψηφίζει τρεις φορές, σε τρεις διαφορετικές κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης ψηφίζουν:

* Για τους δύο αιρετούς των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ) του νομού στον οποίο υπηρετούν. Πρόεδρος στο συγκεκριμένο όργανο είναι πάντα ο οικείος διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Κρήτη υπάρχουν τέσσερα ΠΥΣΠΕ και τέσσερα ΠΥΣΔΕ, με όριο ευθύνης ένα νομό το καθένα.

* Για τους δύο αιρετούς των Ανώτερων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης. Το ΑΠΥΣΠΕ και το ΑΠΥΣΔΕ λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, με πρόεδρο τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης.

* Για τους αιρετούς των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ), που λειτουργούν σε επίπεδο χώρας, με έδρα την Αθήνα.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια