default-image

ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατατέθεσε τις τροπολογίες για πετρέλαιο-δωρεάν ρεύμα

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατατέθεσε τις τροπολογίες για πετρέλαιο-δωρεάν ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανακατατέθηκαν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο τροπολογίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του για την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η ρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διορθώνει αναντιστοιχία που εντοπιζόταν ανάμεσα στην αιτιολογική έκθεση της αποσυρθείσας τροπολογίας (που έκανε λόγο για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο) και τη διατύπωση της νομοθετικής της πρότασης (η οποία παρέπεμπε σε αποκατάσταση προβλέψεων του ν. 3986/2011, ο οποίος προσδιόριζε το φόρο στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο).

Με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας, η διάσταση αυτή διορθώνεται και πλέον η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται, ορίζοντας τον ΕΦΚ σαφώς στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Με τη νέα διατύπωση η τροπολογία για το ρεύμα ορίζει ότι:

* Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh τον χρόνο). Για μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.

* Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται  η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

* Καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τροπολογίες, που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα θέματα εφοδιαστικής (logistics), υπογράφονται από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News