default-image

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες Ρακιντζή

Ελλάδα
Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες Ρακιντζή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παρέμβαση της εισαγγελέως προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ασυλίας των πλουσίων και των "επωνύμων", οι οποίοι, όπως είπε, δε λογοδοτούν στη δικαιοσύνη και δεν κάθονται ποτέ στο εδώλιο γιατί απαλλάσσονται με βουλεύματα.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις σοβαρότατες καταγγελίες περί ιδιότυπης ασυλίας «επωνύμων» για οικονομικά αδικήματα, όπως επίσης και για το ρόλο της Βουλής σε διαδικασίες έως και κάλυψης διεφθαρμένων συμπεριφορών, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, που διατύπωσε ο κ. Ρακιντζής.

Με παραγγελία προς τον αντεισαγγελέα Δημήτρη Δασούλα, η κ. Γκουτζαμάνη ζητεί τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας από δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερησίων εφημερίδων, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί μεθοδευμένης παραγραφής αδικημάτων, περί τείχους ασυλίας και διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της παραπομπής τους στο ακροατήριο κ.λπ., καθώς και αντίγραφο της 7ης σελίδας της προσφάτως δημοσιοποιηθείσας Ετήσιας Έκθεσης για το έτος 2013 του ιδίου και παρακαλούμε να ενεργήσετε, στα πλαίσια των καθηκόντων σας, κατ' άρθρο 29 παρ. 4 ΚΠοινΔ, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχει τελεστεί ή μη εκ μέρους δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών παράβαση των άρθρων 239 ή 259 ΠΚ ή άλλες συναφείς με την άσκηση των καθηκόντων τους παραβάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά το θέμα των "επωνύμων", ο κ. Ρακιντζής κάνει λόγο για «διακριτική μεταχείριση» που τους επιφυλάσσεται, όπως λέει, μέσω της έκδοσης «βουλευμάτων που τους απαλλάσσουν των κατηγοριών», ενώ μιλάει για «βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και για την εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν το νόμο, κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα».

Ωστόσο και κατά το παρελθόν, μετά από ανάλογες δηλώσεις του κ. Ρακιντζή, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες είχε διατάξει ανάλογη προκαταρκτική έρευνα, η οποία όμως τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν κατονόμασε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συγκεκριμένα πρόσωπα ή δεν προσκόμισε τα αναγκαία στοιχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News