default-image

Επεισόδια και μολότοφ στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα

Ελλάδα
Επεισόδια και μολότοφ στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Επεισόδια με ρίψεις μολότοφ και εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα της οδού Σαλαμίνος σημειώθηκαν από μικρή μερίδα νεαρών κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Παύλο Φύσσα. Η πορεία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με αντιφασιστικά συνθήματα και οι δεκάδες συγκεντρωμένοι κατευθύνονταν προς την πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στο Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων έσπασαν καθώς κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ έβαλαν και φωτιά σε κάδους.

Μικροένταση επικράτησε και πριν την έναρξη της πορείας με ομάδα νεαρών να επιτίθεται στο κατάστημα ΚΕΠ στην οδό Σαλαμίνος.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων έσπασαν, καθώς κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ έβαλαν και φωτιά σε κάδους.

Μικροένταση επικράτησε και πριν την έναρξη της πορείας με ομάδα νεαρών να επιτίθεται στο κατάστημα ΚΕΠ στην οδό Σαλαμίνος.

Αποκαλυπτήρια μνημείου

Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο σημείο όπου ένα χρόνο πριν στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε σε επίθεση με μαχαίρι από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα η οποία άφησε λουλούδια στο μνημείο λέγοντας «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας ευχαριστώ που ήρθες σε μας». Ο πατέρας του δολοφονηθέντα  ανέφερε ότι «ειμαστε εδω για να σταματήσουμε τον φασισμό και οτι τον γεννά ο Παυλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία».

Πάνω στο μνημείο αναγράφονται οι στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Φύσσα «Ζόρια».

Στα αποκαλυπτήρια, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, βρέθηκε πλήθος κόσμου και φίλοι του δολοφονηθέντα. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονται και εκπρόσωποι της χιπ χοπ μουσικής σκηνής στην οποία ανήκε και ο Παύλος Φύσσας.

Ο τραγουδιστής της χιπ χοπ μουσικής γνωστός ως «Θηρίο» μίλησε για τον Παύλο Φύσσα λέγοντας ότι «είμαστε εδώ γιατί θυμόμαστε αυτό που συνέβη. Ο Παύλος Φύσσας δεν πέθανε άδικα, έχουμε να ξυπνήσουμε πολύ κόσμο ακόμα. Είναι πολλοί αυτοί  που στις Ευρωεκλογές ψήφισαν το κόμμα που έχει καταδικαστεί».

Σημειώνεται ότι, η δολοφονία του 34χρονου μουσικού ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν δικαστική έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκαν προφυλακιστέοι βουλευτές και στελέχη της.

Το Θηρίο για τον Παύλο Φύσσα

Πλήθος κόσμου, οι γονείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι όπου στις τρεις το μεσημέρι θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο σημείο της δολοφονίας.

Την Παρασκευή στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καλλιτεχνών.

Δήμαρχος Κερατσινίου: Όχι άλλο θύμα από φασιστικές οργανώσεις

Απ' την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε μήνυμά του τόνισε πως «όπως στη σύγχρονη ιστορία μας οι παππούδες μας νίκησαν τον φασισμό, έτσι και σήμερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο θύμα από τις εγκληματικές, φασιστικές οργανώσεις ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας ή πολιτικών αντιλήψεων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, όπως αναφέρει σε ομόφωνο ψήφισμά του, «στήριξε και στηρίζει το σύνολο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, σε κάθε γειτονιά».

«Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να έχουν κανένα προνόμιο καμία διευκόλυνση στην προπαγάνδα της πιο μαύρης και εγκληματικής ιδεολογίας. Η απομόνωσή της θα γίνει πράξη», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του δήμου Περάματος, που καλεί του δημότες του να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ανακοίνωσε ην πρόθεσή του ν' αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων και παρεμβάσεων, που θα στοχεύουν στην αναχαίτιση και στην αντιμετώπιση του νεοφασιστικού φαινομένου, που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δήμοι, συνδικάτα και άλλοι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, για να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους

Επίσης, ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας με την «ERT OPEN» διοργανώνουν τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ κινείται πάνω σε τρεις άξονες: οικονομικός φασισμός, πολιτικός φασισμός, Χρυσή Αυγή και κοινωνικός ρατσισμός. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου (Εμμ. Μπενάκη και Ταϋγέτου Αμφιάλη), που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή του Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας σημειώνει πως οι ΑΝΕΛ καταδικάζουν «τον φασισμό και τον νεοναζισμό και μαζί κάθε μορφής βία που περιβάλλεται από έναν δήθεν πολιτικό μανδύα και εξυπηρετεί μόνο τον εθνικό διχασμό και το κοινωνικό χάος».

Παράλληλα, βάλει κατά της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής:

«Έκλεισε χρόνος που οι νεοναζί δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, αφού μόλις πριν η κυβέρνηση τους είχε αφήσει εντελώς ανέγγιχτους στην παρα-στρατιωτική κατάληψη και την πρόκληση βιαιοτήτων στο Μελιγαλά, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους ανοχής και απόλυτης ατιμωρησίας. Συνεπίκουροι στο να φτάσει η Χρυσή Αυγή να διεκδικεί ρόλο στρατευμάτων εφόδου, είναι και όσοι της χάριζαν 20 λεπτά προβολής σε 60λεπτα δελτία ειδήσεων. Και για να συμπληρωθεί το σχέδιο του παρακράτους για πρόκληση εμφυλιοπολεμικού κλίματος, επιβεβαιώνοντας τρόπον τινά και τη θεωρία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος περί "δύο άκρων", ακολούθησε η διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο».

Ο κ. Μοίρας κάνει αναφορά και στην υπόθεση Μπαλτάκου, και το βίντεο της συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη, προσθέτοντας: «Την ίδια ώρα, ο τότε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και έμπιστος του κ. Σαμαρά, συνομιλούσε φιλικά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ σήμερα εκτελεί αποστολή δημιουργίας δήθεν δεξιού κόμματος για την έμμεση στήριξη της κυβέρνησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News