Ελλάδα

Νέος επίτροπος Μετανάστευσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Το χαρτοφυλάκιο που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση, αυτό της Εσωτερικής Ασφάλειας και Παράνομης Μετανάστευσης, αναλαμβάνει για την περίοδο 2014-2019 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εξάλλου, ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κάτι το οποίο ήθελε η κυπριακή κυβέρνηση.

Σαμαράς: «Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα η ανάθεση ενός από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια»

Χαιρετίζοντας την τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής:

«Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα, σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας εκ μέρους του φίλου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι η απόφασή του να εμπιστευτεί στην πατρίδα μας ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Ο Έλληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε από την αρχή, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης.

Η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Στον Έλληνα επίτροπο, στο σύνολο της Επιτροπής και βεβαίως στο φίλο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εύχομαι δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο και με πολλές προκλήσεις έργο που αναλαμβάνουν, προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Πολλά συγχαρητήρια και στον άξιο και έμπειρο Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά, που αναλαμβάνει ως νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια

ΕπίτροποςΟικονομικών αναλαμβάνει ο Πιερ Μοσκοβισί όπως επιθυμούσε το Παρίσι. Ωστόσο η θέση του κ. Μοσκοβισί, που στην τελευταία Επιτροπή ήταν πανίσχυρη, δεν είναι ξεκάθαρο πόση αυτονομία και ευελιξία θα έχει. Θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του πρώην Φιλανδού πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν και του πρώην Λετονού πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς η δομή της καινούργιας Επιτροπής αλλάζει με περισσότερους αντιπροέδρους που θα έχουν ενισχυμένους ρόλους.

Ο Φιλανδός αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν θα έχει ως αρμοδιότητα θέματα Ανάπτυξης, Εργασίας και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομικής Σταθερότητας, Οικονομικών Υπηρεσιών και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών,  ενώ η μέχρι πρότινος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, θα είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, μέχρι σήμερα Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, θα είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία.

Στον Ισπανό επίτροπο Μιγκέλ Άριας Κανιέτε δίνεται το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.

Εννιά γυναίκες επίτροποι στη σύνθεση της νέας Κομισιόν

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια νικηφόρα επιτροπή», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας τις ανακοινώσεις. «Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι πολιτικοί, και πρέπει να είναι», είπε αναφερόμενος στο ρόλο των επιτρόπων.

«Οκτώ επίτροποι έχουν εμπειρία στα οικονομικά. Εννέα γυναίκες υποψήφιες δε σημαίνουν πρόοδο αλλά τουλάχιστον δεν είναι ένα βήμα πίσω. Τρεις αντιπρόεδροι είναι γυναίκες».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποφάσισε να έχει επτά αντιπροέδρους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται εκεί μαζί με τους άλλους προτεινόμενους επιτρόπους.

Επιτυχία για τη χώρα

Και μπορεί η ανάθεση στην Ελλάδα του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης να αποτελεί επιτυχία για τη χώρα, ωστόσο ταυτόχρονα αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση, αφού η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών έχει θέσει σε αμφισβήτηση την εσωτερική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το real.gr, τα πρόσφατα ναυάγια στο Φαρμακονήσι και τη Λαμπεντούζα δείχνουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει τη θεσμική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια με οργάνωση και δικαιοσύνη και να ανταποκριθεί στο ρόλο και την ιστορία της.

Πάντως, σε καθαρά εθνικό επίπεδο, ο Δ. Αβραμόπουλος, μέσα από τα νέα του καθήκοντα, θα μπορεί να κάνει τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού σχεδόν το σύνολο των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει τριβές στο παρελθόν.

Αναλυτικά η λίστα με τα ονόματα:

Πρόεδρος: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Λουξεμβούργο)

Πρώτος αντιπρόεδρος: Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές - Ολλανδία)

Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Ένωσης: Αλένκα Μπράτουσεκ (Φιλελεύθεροι - Σλοβενία)

Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Οικονομικού Συντονισμού: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Βουλγαρία)

Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Εργασίας: Γίρκι Κατάινεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Φιλανδία)

Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Λετονία)

Αντιπρόεδρος Κοινής Ψηφιακής Αγοράς: Άντρους Άνσιπ (Φιλελεύθεροι - Εσθονία)

Αντιπρόεδρος και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας: Φεντερίκα Μογκερίνι (Σοσιαλιστές - Ιταλία)

Επίτροποι:

Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Πιερ Μοσκοβισί (Σοσιαλιστές - Γαλλία)

Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας: Βέρα Γιόροβα (Φιλελεύθεροι - Τσεχία)

Ψηφιακής Οικονομίας: Γκίντερ Έτινγκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Γερμανία)

Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων: Μάριαν Τίσεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Βέλγιο)

Περιφερειακής Πολιτικής: Κορίνα Κρέτου (Ρουμανία)

Γειτνίασης και Διεύρυνσης: Γιοχάνες Χαν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Αυστρία)

Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ελλάδα)

Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων: Βιτένις Αντριουκάιτις (Σοσιαλιστές - Λιθουανία)

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων: Σερ Τζόναθαν Χιλ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - Μεγάλη Βρετανία)

Εσωτερικής Αγοράς: Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πολωνία)

Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας: Μιγκέλ Αρίας Κανέτε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ισπανία)

Διεθνούς Συνεργασίας: Νέβεν Μίμιτσα (Σοσιαλιστές - Κροατία)

Ανταγωνισμού: Μαργκέτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι - Δανία)

Μεταφορών: Μάρος Σεφκοβιτς (Σλοβακία)

Εμπορίου: Σεσίλια Μάλμστρομ (Φιλελεύθεροι - Σουηδία)

Αλιείας: Καρμένου Βέλα (Σοσιαλιστές - Μάλτα)

Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας: Τίμπορ Νάβρατσιτς (Ουγγαρία)

Έρευνας: Κάρλος Μοέδας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πορτογαλία)

Γεωργίας: Φιλ Χόγκαν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ιρλανδία)

Ανθρωπιστικής Βοήθειας: Χρήστος Στυλιανίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Κύπρος)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια