default-image

Το "Έλυρος" "καταφύγιο" για το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Κρήτη
Το "Έλυρος" "καταφύγιο" για το Κοινοβούλιο της Λιβύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα κρητικό πλοίο παίζει το δικό του ρόλο εν μέσω των ταραχών στη Λιβύη. Πλωτό καταφύγιο για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης έχει γίνει στο Τομπρούκ το κρητικό πλοίο "Έλυρος" της ΑΝΕΚ, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί "παράλληλο" Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» ανάγκης.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Τομπρούκ αναφέρει ότι ανέβηκε στο πλοίο και περιγράφει ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» μέσα σε μία γενικότερη εικόνα εμφυλίου.

«Είχαμε μόλις τρεις ημέρες για να ετοιμάσουμε τα πάντα στο Τομπρούκ, να βρούμε χώρο για συναντήσεις και καταλύματα, σύνδεση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Μουφτάχ Οτμάν, επικεφαλής της τοπικής εκλογικής επιτροπής.

Σύμφωνα με μέλη του προσωπικού του πλοίου με τα οποία συνομίλησε ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, αλλά «οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Βρισκόμαστε εδώ, μία εβδομάδα. Αλλά μπορεί να παραμείνουμε για μήνες, κανείς δεν ξέρει».

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων

Οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής, που από την ανατροπή του Καντάφι και έπειτα ημι-ενσωματώθηκαν σε μία κρατική μηχανή που δεν είχε ισχυρό αυτόνομο στρατό, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης και έχουν εκδιώξει στο Τομπρούκ το Κοινοβούλιο που εξελέγη πρόσφατα.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό (που προέρχονται από το πετρέλαιο).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News