default-image

"Χρηματοδοτήστε την ανασκαφή στην Αμφίπολη"

Ελλάδα
"Χρηματοδοτήστε την ανασκαφή στην Αμφίπολη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης αναφέρθηκε ο Μανώλης Γλέζος σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας τη χρηματοδότηση των ανασκαφών.

Ο κ. Γλέζος είπε ότι η ύπαρξη του τύμβου είχε επισημανθεί από το 2009, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, ύστερα από αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν τρία κοινοτικά ταμεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήματα για την εν λόγω ανασκαφή και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο».

Καταλήγοντας είπε: «Μπορεί το συγκεκριμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα, ωστόσο με το ίδιο πάθος θα μιλούσα και για κάθε μνημείο ανάλογης σημασίας που θα βρισκόταν στην Ιταλία, την Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη».

Προχωρούν οι εργασίες

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στο χώρο της ανασκαφής. Η ομάδα στην Αμφίπολη συνέχισε και τη θωράκιση του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά.

Μέσα εφαρμόζονται τα μέτρα αντιστήριξης και προστασίας και έξω τα μέτρα για τα καιρικά φαινόμενα. Ήδη η αποστραγγιστική αύλακα έχει τελειώσει, ενώ εκτός της τέντας έχουν τοποθετηθεί και πλαστικές μεμβράνες, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

Η θωράκιση του μνημείου εσωτερικά γίνεται με αντιστηρίξεις των χωμάτων και χαλαρών στοιχείων όπως και με τη στήριξη του θόλου. Τις επόμενες ημέρες, όταν αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει και πάλι η ανασκαφική διερεύνηση, με τη συνέχιση των αποχωματώσεων.

Η ειδική διεπιστημονική ομάδα θα εξετάσει στη συνέχεια και τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε όλα να γίνονται χωρίς κινδύνους για το μνημείο και για τους ανθρώπους.

«Σε ελάχιστες μέρες το μνημείο θα συγκεντρώσει τα φώτα όλου του κόσμου»

Στο μεταξύ, αίτημα για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο μνημείο της Αμφίπολης απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ζήτησα και έλαβα τη δέσμευση του υπουργού να αυξηθεί η αστυνόμευση στην πολύ σημαντική ανασκαφή που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Αμφίπολη, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι σε ελάχιστες μέρες από σήμερα το συγκεκριμένο σημείο θα συγκεντρώσει τα φώτα και το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του μνημείου».

Η απάντηση του κ. Κικίλια υπήρξε θετική. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κόσμου έχει αυξηθεί και ότι δεν είναι λίγοι οι εκδρομείς που θέλουν να φτάσουν μέχρι την ανασκαφή στο λόφο Καστά. Έτσι, η αυξημένη αστυνομική δύναμη θα βοηθήσει στο να υλοποιούνται τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι αρχαιολόγοι και να μην προσεγγίζουν τρίτοι την ανασκαφή.

Στρατιά αστυνομικών

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν τα μέτρα φρούρησης του τάφου για τα δεδομένα των αρχαιολογικών ερευνών πραγματικά πρωτοφανή. Και παρόλο που το έργο των ερευνητών είναι σε κρίσιμη φάση και δεν πρέπει κανείς να πλησιάσει όχι μόνο για να μην ενοχλεί στο έργο τους τούς αρχαιολόγους, αλλά και για να μην υπάρξουν φαινόμενα αλλοίωσης των στοιχείων ή ακόμη και κλοπές, η συμμετοχή της κρατικής ασφάλειας και γενικότερα μεγάλης αστυνομικής δύναμης στην ανασκαφή φούντωσε και πάλι τη συζήτηση σχετικά με το μεγάλο μυστικό το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί... Μυστικό που απαιτεί ειδικά μέτρα ασφαλείας από μια ολόκληρη στρατιά αστυνομικών.

Συγκρίνουν την Αμφίπολη με τη Βεργίνα

Πέρα απ' τις θεωρίες που φτάνουν ως και το Μέγα Αλέξανδρο, υπάρχουν απόψεις όπως του Γάλλου αρχιτέκτονα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Τόνι Κοζέλι, που δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος», σύμφωνα με το newsit.gr.

Ο Γάλλος έχει προσωπική εμπειρία από την Αμφίπολη καθώς την είχε επισκεφτεί πέρυσι, ενώ έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανασκαφή στη Θάσο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι τμήματα του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης έχουν κατασκευαστεί από μάρμαρο που προέρχεται από τα λατομεία του νησιού...

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου αρχιτέκτονα ο τύμβος «είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα»…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News