Ελλάδα

Ελλάδα: "Χώρα των αυτοαπασχολούμενων" λέει βρετανικό ινστιντούτο

Το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη διαθέτει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από ανάλυση του βρετανικού Ινστιτούτου για Έρευνες Δημόσιας Πολιτικής (IPPR).Συγκεκριμένα όπως γράφει το skai.gr, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή με το 32% των εργαζομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακολουθούν η Ιταλία (23%), η Τουρκία (21%) και οι Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ (18%), την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 14%.

Παρ' όλα αυτά, κατά την περίοδο μεταξύ των πρώτων τριμήνων του 2013 και του 2014 ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5%. Μόνο στην Ισλανδία (6%), στην Τουρκία (6%) στην πΓΔΜ (7%) και στο Λουξεμβούργο (8%) από τις 35 χώρες που περιελήφθησαν στην ανάλυση η αντίστοιχη μείωση ήταν μεγαλύτερη.

Σε τρεις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό αύξησης στους αυτοαπασχολούμενους κατά τον ένα χρόνο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν διψήφιο, στη Σλοβενία (16%), στην Κύπρο (12%) και στη Βουλγαρία (10%).

Το βρετανικό ινστιτούτο σημειώνει πως από τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνεται ότι στη νότια και ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο διαδεδομένη η κουλτούρα της αυτοαπασχόλησης σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.

Παρ' όλα αυτά σημαντική αύξηση, της τάξης του 8%, καταγράφηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Όπως επιβεβαιώθηκε από τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, πλέον περίπου ένας στους έξι εργαζομένους στη Βρετανία είναι αυτοαπασχολούμενος.

Το IPPR μάλιστα σχολιάζει στην έρευνά του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «γίνεται η πρωτεύουσα της αυτοαπασχόλησης» στη δυτική Ευρώπη.

Σημειώνει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και επαινεί την αύξηση της αυτοαπασχόλησης ως ένδειξη δημιουργικότητας και επιχειρηματικού ζήλου, οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας εκλαμβάνουν τα στοιχεία ως σημάδι ότι η αγορά εργασίας ίσως είναι πιο αδύναμη από όσο μαρτυρούν εκ πρώτης όψεως τα επίσημα στοιχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια