default-image

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Ελλάδα
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάιο. Είναι η τελευταία δόση από τα συνολικά 8,3 δισ. που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF, σύμφωνα με το in.gr, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) την εκταμίευση του € 1.000.000.000 για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή μιας σειράς οροσήμων που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2014.

Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία δόση της συνολικής € 8.300.000.000 δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Μετά την παρούσα εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια του EFSF στην Ελλάδα θα φτάσει τα 141,8 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα από την πλευρά του EFSF».

Η έγκριση της εκταμίευσης έγινε εφικτή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με πρώτο σταθμό τη συνάντηση στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται ότι, μετά την εκταμίευση αυτής της δόσης, απομένει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την ευρωπαϊκή πλευρά (ύψους 2 δισ. ευρώ) και η επιστροφή από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News