Ελλάδα

Αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα "Σαλαμίς" με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες, εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η Κίνα ναύλωσε το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προκειμένου να απεγκλωβίσει περίπου 500 Κινέζους.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Παράλληλα έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, ανακοινώνεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην περιοχή και μεταφέρει, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, Έλληνες πολίτες με τα μέλη των οικογενειών τους που διέμεναν στη Λιβύη, πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών καθώς και το προσωπικό της πρεσβείας, προς την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πώς τα ΟΥΚ εκκένωσαν την ελληνική πρεσβεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών (650 ναυτικά μίλια) το "Σαλαμίς" κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης χθες Πέμπτη το απόγευμα.

Αμέσως, όπως αναφέρει το protothema.gr, ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε κατάλληλο χώρο περιμετρικά του λιμανιού, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού.

Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους. Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το "Σαλαμίς" τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής. Την επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, υποστήριξε επίσης ένα ελικόπτερο και ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Και δεύτερο πλοίο του Στόλου στη Λιβύη

Εντωμεταξύ, και δεύτερο πλοίο του Στόλου αποπλέει από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για τη Λιβύη. Η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις, καθώς δόθηκε διαταγή για απόπλου του πλοίου γενικής υποστήριξης "Προμηθέας".

Ο απόπλους κρίθηκε αναγκαίος για να υποστηρίξει τον πλου της φρεγάτας "Σαλαμίς" αλλά και για να συνοδεύσει πλοίο "πολιτικό" - το "Ελευθέριος Βενιζέλος" μάλλον - που πλεει για τη Λιβύη.

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων που ζητάνε να επιβιβαστούν στα ελληνικά πλοία μεγαλώνει ώρα με την ώρα και η φρεγάτα "Σαλαμίς" δεν αρκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει φτάσει τους 400.

Κρίθηκε αναγκαία λοιπόν η αποστολή και του "Προμηθέα" που μπορεί να υποστηρίξει τη φρεγάτα σε ό,τι χρειαστεί αλλά και ενός επιβατηγού πλοίου ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Οι Κινέζοι είναι οι περισσότεροι. Υπήρξε μάλιστα και επικοινωνία του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης και των συνεχών μαχών που μαίνονται στη χώρα του Καντάφι, καθώς ισλαμιστικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης.

Το προσωπικό της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. μεταφέρεται στη γειτονική Τυνησία, ενώ και άλλες δυτικές χώρες προβαίνουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των υπηκόων τους.

Σχόλια