Ελλάδα

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα οικονομικά των ΑΕΙ – ΤΕΙ

Τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που θα διεξαχθεί την Παρασκευή  το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη για τα οικονομικά στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχει προγραμματισθεί για τις 10:30 την Παρασκευή και σε αυτή επικεφαλής θα είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχει ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Θα ακολουθήσει στις 12:30 σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , με τον υπουργό Κ.Μητσοτάκη και την υφυπουργό Ε Χριστοφιλοπούλου, για εκκρεμή θέματα του υπουργείου, στην οποία θα παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά στη σύσκεψη  για τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα αναζητηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω των περικοπών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ενημερώσει, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, ότι και το έτος 2014 - 2015 η χρηματοδότηση της Παιδείας θα είναι μειωμένη στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά ιδρύματα και την διά βίου εκπαίδευση.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ η μείωση θα είναι 12% - 18%, ενώ στα ερευνητικά ιδρύματα μεγαλύτερη.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ήδη προ ημερών αναφερθεί στην περικοπή των προϋπολογισμών των ΑΕΙ - ΤΕΙ για το 2015, υποστηρίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να μείνει ανέπαφη η επιχορήγηση για τη σίτιση και τη στέγαση.  Επίσης όπως έχει γνωστοποιηθεί, καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο την οποία απέστειλε την Τρίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων πανεπιστημίων από την ασκούμενη πολιτική των τελευταίων ετών.

Σχετικά με την προαναγγελία για νέα μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, αναφέρει ότι με αυτή τη νέα μείωση, η συνολική περικοπή της χρηματοδότησης φτάνει το 80% στα κεντρικά πανεπιστήμια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ευσταθόπουλος, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, υπογραμμίζει ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει πολιτική.

Σχόλια