Ελλάδα

Κομισιόν: Ποιό Παρίσι; Άγνοια δήλωσε ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα

Και ξαφνικά η Κομισιόν εμφανίζεται να μην γνωρίζει τίποτα για το ταξίδι της τρόικας στο Παρίσι. Με τον πιο επίσημο τρόπο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε ότι ο έλεγχος της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα γίνει κανονικά στην Αθήνα.

Ο κ. Κολομπανί, είπε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε, ο επόμενος έλεγχος της τρόικας θα γίνει στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις περί συνάντησης στο Παρίσι είπε:  «η Κομισιόν δεν γνωρίζει για καμία τέτοια συνάντηση».

Για να το κάνει και πιο επίσημο, ο κ. Κολομπανί είπε: «Δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής πλευράς για ειδική μεταχείριση. Δεν μπορεί κανείς να δεσμευθεί από τώρα για το πόσο θα κρατήσει ο επόμενος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το newsit.gr, δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο για την εξέλιξη αυτή και επιμένουν μάλιστα σε όσα έχουν γίνει γνωστά από χθές, ότι δηλαδή, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να διαμορφώσει τις ευνοϊκότερες δυνατές πολιτικές συνθήκες εν όψει των επικείμενων απαιτητικών προκλήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε να "εξορίσει" την τρόικα στο Παρίσι, όπου και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου και τους υπουργούς, Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Μάκη Βορίδη. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, οι "τροϊκανοί" θα επανακάμψουν στην Αθήνα στα τέλη του ιδίου μήνα, ώστε να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους.

Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει με απόλυτη σαφήνεια για τις προθέσεις της και ειδικότερα για την εγκαθίδρυση μιας διαφορετικής σχέσης με την τρόικα. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν πως έχει έρθει πλέον η ώρα για μία πιο ισότιμη σχέση της Αθήνας με τους επικεφαλής των ελεγκτών μας, τέτοια, που να είναι ευθέως ανάλογη των θετικών επιδόσεων, που έχει καταγράψει η χώρα μας.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η τακτική έλευση της τρόικας στη χώρα μας προξενούσε αφενός πολιτική ανωμαλία, καθώς η -σε αρκετές περιπτώσεις- διεύρυνση της ατζέντας διαπραγμάτευσης έπληττε το γόητρο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι επιπτώσεις της πολιτικής αναστάτωσης ήταν ευδιάκριτες και στην απονεύρωση της ούτως ή άλλως αναιμικής κίνησης στην αγορά λόγω των μνημονιακών μέτρων.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και η "απαίτηση" του Μεγάρου Μαξίμου να απαλειφθεί η φράση "θα επιστρέψουμε στην Αθήνα" στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της τρόικας κατά την πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από λίγες ημέρες.

Βενιζέλος: "Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης"

Στην γραμμή "έξω η τρόικα από την Ελλάδα" και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του είπε ότι θεωρεί δεδομένο πως οι συναντήσεις με την τρόικα δεν θα γίνουν σε ελληνικό έδαφος.

«Θα θυμάστε ότι κατ' επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις μου έχω θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών. Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες στο Παρίσι ή αλλού», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση -ότι αλλάζουμε σελίδα- είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες όπως είναι η υποχρέωσή μας γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βρει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα-μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει να είναι τώρα ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

Σχόλια