default-image

Την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει ο αντεισαγγελέας

Ελλάδα
Την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει ο αντεισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από την οποία «εξαφανίστηκαν» τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, δείχνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Με πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με tanea.gr, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος), καθώς και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι.

Τον τελευταίο λόγο για το ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με την έκδοση σχετικού βουλεύματος. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τρεις συγγενείς του.

Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, όπως αναφέρει το skai.gr, επισημαίνουν ότι όλες οι κατηγόριες είναι παντελώς αβάσιμες και τονίζουν ότι τα επιχειρήματα του κ. Παπακωνσταντίνου στοιχειοθετούνται πλήρως στο υπόμνημα που έχει υποβάλει και το οποίο θα τεθεί στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι όπως έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου, δε θα κάνει καμία δήλωση καθ' όλη τη διαδικασία, καθώς τη σέβεται. Σημειώνεται ότι ο κ. Πλιώτας αντικατέστησε τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Τα συγγενικά πρόσωπα βαρύνονται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου. Τα συγγενικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φέρεται να τα έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, ως συμμέτοχοι.

Όπως είναι γνωστό, στον κ. Παπακωνσταντίνου μετά την απολογία του τον περασμένο μήνα επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αντίθετα, μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News